Zwitserse garde krijgt helm uit 3D-printer

-ROME- De pauselijke Zwitserse garde ontvangt nieuwe helmen uit een 3D-printer. De basis is een driedimensionale scan van het traditionele vroege barokmodel uit de 16e eeuw. Op basis van de gegevens bouwt een speciale printer de helmschaal uit één stuk op uit schokbestendig en weerbestendig plastic. De nieuwe helm biedt bescherming tegen schotwonden evenals zijn voorganger gemaakt van plaatstaal, zoals Garde Commandant Christoph Graf benadrukte tijdens de presentatie afgelopen vrijdag in het Vaticaan. De helmen worden echter ook alleen door bewakers tijdens erediensten gedragen als onderdeel van het historische uniform.

De helmen worden vervaardigd door een Stans-bedrijf voor additieve productietechnologie. In vergelijking met een oorspronkelijke metalen helm is de productietijd teruggebracht van ongeveer 100 naar 14 uur. De kosten van een gedrukt exemplaar zijn volgens de Garde 800 tot 900 euro. De eerste serie van 40 helmen werd gefinancierd door particuliere sponsors, voornamelijk particulieren. Donaties voor ongeveer nog eens 60 stuks moeten nog worden opgehaald.

Het initiatief om de traditionele helm met innovatieve technologie te vervaardigen, werd geïnitieerd door de constructeur Peter Portmann. Hij verwees ook tijdens de presentatie van de eerste plastic kopie op het hogere draagcomfort door de gewichtsbesparing en betere warmte-eigenschappen. In het geval van de zwart geschilderde metalen helmen, hadden bewakers soms geklaagd over brandwonden op zon-intensieve dagen. Het plastic model absorbeert niet alleen minder warmte; In de helmschaal zijn ventilatiekanalen geïntegreerd, die de warmte-accumulatie afleiden in de kam van de helm.

Commandant Graf ziet de nieuwe technologie niet als een breuk met de traditie. “We moeten met de tijd meegaan,” zei hij. Hij maakte echter duidelijk dat innovatie moest worden gerechtvaardigd door een tastbaar (kosten)voordeel. “We zullen natuurlijk geen hellebaard maken van plastic”, zegt Graf. Een technische opwaardering van andere uniform-onderdelen, zoals het gebruik van ademende en waterdichte stoffen voor kleding, is ook een kwestie van kijken naar de kosten.

De zogenaamde witte helm van de Zwitserse Garde, die samen met het borstschild is gereserveerd voor zeer bijzondere gelegenheden, blijft gemaakt van plaatstaal. Vorige week leverde een Oostenrijkse smederij vier van dergelijke gala-helmen aan het Vaticaan; De prijs per stuk is volgens de Garde ongeveer € 5.000.

Bron: Vaticaan Foto: Pixabay

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*