Verenigde Staten: Aantal abortussen neemt snel af

Leestijd: 2 minuten -Washington- (KNA) Het aantal abortussen in de VS is in de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. Het gisteren gepubliceerde onderzoek van het Guttmacher Institute in Washington meldt dat het aantal abortussen op het peil is van 1973, toen het Amerikaans gerechtshof abortus, na het proces “Roe versus Wade” legaliseerde en opnam in de grondwet.

In een 48 pagina’s tellend onderzoeksbericht is het aantal abortussen in 2017 met 13,5 abortussen op 1.000 vrouwen tussen 15 en 44 jaar aangegeven. In 2014 lag het bij 14,6 en 2011 bij 16,9.

Het rapport komt tot de conclusie, dat er geen herkenbaar verband is tussen de acties van de laatste jaren om beperkingen in de abortuswet te bewerkstelligen en de daadwerkelijke teruggang. De Guttmacher-onderzoekster Rachel Jones waarschuwt dat de teruggang in abortussen niet met strengere wetgeving in verbinding moeten worden gebracht. “De feiten ondersteunen dat argument niet.”

Volgens het Guttmacher-onderzoek werden in bijna alle VS-staten lagere abortusaantallen vastgesteld, onafhankelijk van het feit, of de betreffende staat wetten ter beperking van abortus heeft aangenomen. Tal van staten hebben volgens het instituut in de afgelopen jaren gezamelijk bijna 400 wetten aangenomen, die de  mogelijkheid van een abortus verder inperken.

Volgens het rapport gaat de ‘schaar’ tussen staten met liberale en strengere abortuswetten steeds verder uiteen. Het aantal abortusklinieken in het Noord-Oosten en Westen van de VS steeg tussen 2011 en 2017, terwijl in het Mid-Westen en Zuiden minder klinieken voor abortus beschikbaar zijn. Terwijl er in enkele staten slechts één abortuskliniek is, telt Californië met 161 de meeste in de VS.

Het Guttmacher Institute is een non-profit-organisatie met zetel in Washington. Het is een onderzoeks-instituut en ‘denktank’ op het gebied van sexualiteit en voortplanting.

Foto: Pixabay

Kantoor en school