Volkszanger Jannes en Ave Maria populair in uitvaart Top-10

Leestijd: 2 minuten
Zaterdag 25 maart 2023 – 22:02 uur – Bron: Redactie Kerk/Monuta/RTVDrenthe Beeld: Publiek domein

-Emmen “En met mijn vleugels zwaaide ik naar jou. Op een wolk. Of de mooiste zonnestraal. Alleen naar jou.” Het is een passage uit het nummer Zwevend naar ‘t geluk van volkszanger Jannes uit Emmen, zijn muziek is erg populair op uitvaarten, zeker bij reizigers. Lees verder onder de reclame>

 

De zanger van het levenslied, staat ook in 2022 weer in de top 10 van de meest gedraaide artiesten op uitvaarten in Nederland.

“Sterven, het hoort bij het leven”, zegt Jannes via de regionale omroep als hem naar de populariteit van zijn nummers op uitvaarten wordt gevraagd. “Mensen halen kracht uit muziek. Niet alleen ik, ook dierbaren van iemand die overlijdt.” Dat nabestaanden kracht putten uit zijn werk, maakt hem trots. “Muziek geeft gezelligheid en kan een gevoel van ‘samen zijn’ oproepen, maar er zijn altijd momenten waarop het minder gaat. Dat mensen dan naar mij willen luisteren, doet iets met je”, zo geeft hij toe.

“Met muziek komt alles even samen”, vervolgt Jannes. “De tekst en muziek moeten beide één zijn. En ik moet het voelen. Dan kan ik het overbrengen en is het raak.”

Hij wordt weleens gevraagd om te zingen bij een uitvaart, maar dat weigert Jannes. “Te emotioneel. Zie ik de mensen staan, dan sla ik dicht. Bijna alles doe ik wel, maar dit zoek ik niet op.” Het jaarlijks onderzoek naar de muziekkeuze werd gedaan door uitvaartorganisatie Monuta.

Uitvaart top-10  2022:

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
  2. Ave Maria – diverse uitvoeringen
  3. Trein naar niemandsland – Frans Bauer
  4. Rollercoaster – Danny Vera
  5. Mag ik dan bij jou – Claudia de Breij
  6. The rose – André Rieu
  7. My way – Frank Sinatra
  8. Zwevend naar ‘t geluk – Jannes
  9. Hallelujah – diverse uitvoeringen
  10. Door de wind – Miss Montreal