Vuur op Mallorca bedreigt Klooster. Extreme droogte.

Leestijd: 2 minuten  -Palma- Ten noorden van Palma de Mallorca is woensdagmiddag een zeer grote struikenbrand uitgebroken. Het, zich razendsnel verspreidende, vuur werd rond 14.30 uur ontdekt, meldt Mallorca Magazin.

Volgens berichten van de natuurorganisatie Ibanat bewoog het vuur zich razendsnel in de richting van het Klooster Monestir de la Real, dat vlak bij het ziekenhuis Son Espases ligt. Een hefschroefvliegtuig en een blus-vliegtuig met ondersteuning van brandweer en politie probeerde met man-en-macht het vuur tot stilstand te krijgen. Intussen is de situatie redelijk onder controle. De situatie blijft echter kritiek. Rookwolken waren vele kilometers ver te zien. De brandoorzaak is nog niet duidelijk.

Op Mallorca heerst sinds afgelopen dinsdag een hittegolf, die nog tot zaterdag zal aanhouden. Woensdagmorgen zorgde een hete wind opnieuw voor problemen. In de vroege ochtend werden al temperaturen van 34 graden gemeten.

Extra nadeel voor de brandweer is het feit dat er de afgelopen winter en voorjaar ongewoon weinig regen viel, waardoor de vegetatie op het eiland reeds nu extreem droog is. De Balearen-regering roept bewoners en toeristen op zeer voorzichtig te zijn vanwege het grote (bos)brandgevaar.

Het Klooster Monestir de la Real werd 1235 door Cisterciënzer Monniken gesticht. In 1835 verlieten de Monikken het Klooster vanwege de Kloosteropheffing van Mendizabal. De voormalige Kloosterkerk werd omgevormd tot Vicariaat van Secar de la Real. In 1913 werd het kort tevoren gerenoveerde Godshuis een Parochiekerk.

Heden-ten-dage herbergt het Klooster de Bibliotheek der Balearen, welke een zeer omvangrijk bibliografisch bestand omtrent het Balearische eiland bezit.

Bron: KNA Foto: wiki commons