Wereldwijd 2 procent meer faillissementen door coronavirus

Leestijd: 2 minuten -AMSTERDAM- (ADN) De Amsterdamse kredietverzekeraar Atradius voorspelt dat het aantal faillissementen wereldwijd met gemiddeld 2 procent zal stijgen als gevolg van het coronavirus, op basis van de stand van zaken per ultimo 10 maart.

Voor Nederland verwacht Atradius in 2020 een toename van 3 procent, 2 procent meer dan haar eerdere prognose. Ook bedrijven in Azië zullen hard worden getroffen: het aantal faillissementen stijgt er met 4 procent.

Corona zorgt voor groeiende onzekerheid

Het coronavirus zorgt voor een groeiende onzekerheid op de Aziatische markten, stelt Atradius vast in een recent rapport met de faillissementenvooruitzichten voor dit jaar. Het virus raakt de Chinese economie hard en verstoort bevoorradingsketens. In Zuidoost-Azië zal het aantal faillissementen in 2020 naar verwachting het sterkst zal toenemen: + 4,2 procent.

West-Europa: aantal faillissementen stijgt met 2,1 procent

‘Deze ontwikkeling is niet alleen zichtbaar in Azië,’ stelt Theo Smid, econoom van Atradius Nederland, ‘maar ook in Europa en in mindere maar toenemende mate in de VS. Dit vertaalt zich in een sterkere stijging van het aantal faillissementen dan in het vorige kwartaal. Wij verwachten dat het aantal faillissementen in West-Europa in 2020 met 2,1 procent zal stijgen, in vergelijking met een daling van 0,2 procent in 2019.’

Nederland: faillissementen nemen toe met 3 procent

Terwijl Atradius in november nog uitging van een stijging van het aantal faillissementen in Nederland met 1 procent in 2020, heeft zij deze prognose nu bijgesteld naar een toename van 3 procent. ‘Wereldwijde onzekerheid en protectionisme zijn de drijvende krachten,’ vervolgt Smid. ‘Het coronavirus komt daar nog bovenop en gezamenlijk vormen deze factoren een risico voor de economische vooruitzichten in 2020.’