Wie wordt er zondag verwacht bij de inauguratie van de Paus – en wat gebeurt er?

Leestijd: 4 minuten

Zaterdag 17 mei 2025 – 06:13 uur – Bron: Redactie Kerk/VN/KNA/DPA – Beeld: Edgar Beltrán

-Vaticaanstad- Bijna 200 staten zullen vertegenwoordigd zijn bij de inauguratie van Paus Leo XIV, zondag op het Sint-Pietersplein. Dat is meer dan het aantal personen waarmee de Heilige Stoel diplomatieke betrekkingen onderhoudt. Net als bij de begrafenis van Franciscus op 26 april zal het ereplein voor de Sint-Pietersbasiliek vol zitten met vorsten en politieke en maatschappelijke leiders uit de ganse wereld. 

Wie staan er allemaal, in rangorde van belangrijkheid, op de protolijst? Te beginnen met de adel: Anders dan bij de begrafenis wordt de Engelse koninklijke familie niet vertegenwoordigd door troonopvolger William, maar door zijn oom prins Edward. De jongste zoon van de koningin kreeg na haar dood steeds meer verantwoordelijkheden, vooral nadat zijn broer, koning Charles III, ziek werd en de afwezigheid van Andrew vanwege beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. De Zweedse koninklijke familie wordt vertegenwoordigd door kroonprinses Victoria; Drie weken geleden, haar ouders Koningin Silvia en Koning Carl XVI Gustaaf betuigden zij de laatste eer aan de overleden Paus.

Nederland

Afwezig tijdens de uitvaart van Paus Franciscus was zijn landgenote: koningin Máxima der Nederlanden. Destijds was de populaire vorstin verhinderd vanwege ‘Koningsdag’; ditmaal wordt zij vergezeld door premier Dick Schoof. Net als drie weken geleden zullen koning Filip en koningin Letizia van Spanje en Filip en Mathilde van België aanwezig zijn bij de ongeveer twee uur durende ceremoniële installatie van de 267e Paus. Er wordt ook verwacht dat de katholieke adel van Liechtenstein en Luxemburg, alsmede prins Albert van Monaco, aanwezig zullen zijn.

De politieke beroemdheden zorgen voor minstens evenveel spanning. De Amerikaanse president Donald Trump zal er niet bij zijn als een landgenoot voor het eerst Paus wordt. In plaats daarvan stuurt hij zijn vicepresident James David Vance en minister van Buitenlandse Zaken Marc Rubio, beiden katholieken.

Ereloge voor Italië, de VS en Peru

Dit keer hebben de VS het recht om helemaal vooraan op de eerste rij te zitten, samen met Italië, vertegenwoordigd door premier Giorgia Meloni en president Sergio Mattarella, en met: Peru. Robert Francis Prevost (69), geboren in Chicago, woonde ongeveer 25 jaar in Peru en was negen jaar diocesaan bisschop in Chiclayo, waardoor hij ook de Peruaanse nationaliteit heeft. Zondag zal de president van zijn tweede thuisland, Dina Boluarte, helemaal vooraan zitten. De Argentijnse president Javier Milei annuleerde echter op het laatste moment vanwege de lokale verkiezingen in Buenos Aires.

Sommige toezeggingen komen mogelijk pas op het laatste moment uit veiligheidsoverwegingen

De Oostenrijkse president blijft thuis en laat zich vertegenwoordigen door bondskanselier Christian Stocker. Frankrijk stuurt premier François Bayrou en Duitsland de nieuwe bondskanselier Friedrich Merz. De Oekraïense president Volodymyr Selensky, die op het Sint-Pietersplein applaus kreeg bij de begrafenis van de Paus, zal naar verwachting opnieuw aanwezig zijn. Uit veiligheidsoverwegingen wordt dit pas op het laaatste moment bekend gemaakt. Kort na zijn verkiezing voerde de nieuwe Paus een lang telefoongesprek met hem. President Isaac Herzog zal Israël vertegenwoordigen. Net als drie weken geleden hebben EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Britse premier Keir Starmer hun komst aangekondigd.

Palestina

Volgens laatste berichten wordt Palestina vertegenwoordigd door de voorzitter van het presidentiële comité voor religieuze zaken, Ramzi Khoury. Taiwan zal de voormalige premier Chen Chien-jen, een katholiek, sturen. De Australische premier Anthony Albanese en de Libanese president Joseph Aoun reizen ook naar Rome.

Het merendeel van de kardinalen, honderden bisschoppen en talrijke religieuzen zullen ook aanwezig zijn wanneer Leo XIV zijn Pauselijke insignes – het pallium en de Vissersring – ontvangt onder de ogen van ongeveer 250.000 mensen.

Van de oecumenische gemeenschap worden de orthodox-oecumenische patriarch van Constantinopel, Bartholomeüs I en hoge vertegenwoordigers van de Wereldraad van Kerken verwacht. Ook de opperrabbijn van de Joodse gemeenschap van Rome, Riccardo Di Segni en vertegenwoordigers van de islam en andere religieuze gemeenschappen hebben hun aanwezigheid bevestigd. Opvallend is ook de hoge delegatie uit Saoedi-Arabië, weliswaar komt de kroonprins (een fan van Paus Franciscus) niet, wel laat hij zich door een 5-koppige delegatie vertegenwoordigen.

Wat staat er te gebeuren:

Sleutelmomenten

De H. Mis bij  het begin van het pontificaat wordt opgedragen volgens de ‘Orde van de Riten voor de Inauguratie van het Petrusambt van de Bisschop van Rome’, ingevoerd in 2005 en bijgewerkt in 2013. De belangrijkste momenten zijn:

  1. De begroeting: De concelebrerende kardinalen in witte liturgische gewaden begroeten het Altaar  in de Sint-Pietersbasiliek.
  2. Het altaar: De Paus gaat naar het altaar, kust het, bewierookt het en een diaken neemt het boek met de Evangeliën.
  3. Graf van Sint-Pieter: De Paus daalt af naar het graf van Sint-Petrus in de basiliek voor een moment van gebed en wierook.
  4. Het reliekhouder: Het pallium en de Vissersring worden door de kardinaal-protodiaken uit het reliekhouder gehaald.
  5. De processie: De kardinalen lopen in processie naar het voorplein van het Sint-Pietersplein, gevolgd door de Paus.
  6. Op het vooraltaar: Het pallium, de ring en het Evangelieboek worden op het altaar geplaatst.
  7. Het begin: De Paus buigt, draait zich om het altaar en begint de viering. De lezingen van de viering omvatten Jesaja 26,1-4 (eerste lezing); Psalm 117; 1 Petrus 5,1-5, 10-11 (tweede lezing); en Johannes 21,15-19 (het Evangelie).
  8. Het overhandigen van de symbolen: De kardinaal overhandigt het pallium en de ring aan de Paus, vergezeld door de vicedeken en de staatssecretaris.
  9. Het pallium: De Paus zegent het Evangelie en ontvangt het pallium op zijn schouders.
  10. De ring: De kardinaal schuift de vissersring om de ringvinger van de linkerhand van de Paus.

Laatste riten 

  1. Acclamatie: De Paus zegent het evangelieboek in de vier windrichtingen; het koor en de vergadering zingen.
  2. Rite van gehoorzaamheid: De vertegenwoordigers van de rooms-katholieke kerk brengen hulde aan de nieuwe Paus, waaronder drie kardinalen, één bisschop, één priester en één diaken; twee algemene oversten (één man en één vrouw); een echtpaar; en één jongen en één meisje van elk continent.
  3. De zegen “urbi et orbi”: Aan het einde van de homilie (preek) zal Paus Leo XIV de traditionele zegen “aan de stad en de wereld” geven.

Het in bezit nemen van de cathedra

Een week later, op zondag 25 mei om 17.00 uur, zal Leo de Romeinse “cathedra” (bisschopszetel) in de Aartsbasiliek van de Allerheiligste Verlosser en de Heiligen Johannes de Doper en Johannes de Evangelist  innemen, in het Latijn bekend als ” Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput “, oftewel “Moeder en Hoofd van alle kerken in de stad en de wereld”.

De ceremonie markeert het formele begin van zijn Pontificaat en bevestigt op symbolische wijze de band tussen de Paus en het bisdom Rome.

De inauguratie van de Paus kunt U op deze site LIVE volgen vanaf 0800 -14.00 uur