Ziekenhuis in Oklahoma (VS) mag 24 uur per dag de Godslamp laten branden

Leestijd: 2 minuten

Muggenziften in de VS

Dinsdag 9 mei 2023 – 07:00 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS – Beeld: publiek domein

-Oklahoma- Met een mogelijke rechtszaak in het verschiet, heeft de federale regering toch een ​​Rooms-Katholiek ziekenhuis in Oklahoma-city toestemming gegeven om ​​de Godslamp 24/7 te laten branden naast de tabernakel in een Kapel. Lees verder onder de reclame>

Het ministerie van Volksgezondheid en Veiligheid besefte dat het in de rechtbank weinig kans van slagen zou hebben door open vuur in een Kapel te verbieden, zo liet een medewerker weten aan nieuwszender 1010WINS.

Brandende vlam

Na een inspectie van het ziekenhuis in februari van dit jaar, werd de brandende vlam van de Godslamp, in de Kapel van het Sint Franciscus Ziekenhuis, door een brandweer-inspecteur geacht in strijd te zijn met de veiligheidsvoorschriften als:  “een open vuur, 24 uur zonder toezicht 7 dagen per week.”

De inspecteur reikte een dagvaarding uit en eiste dat de kaars zou worden gedoofd. De federale regering bevestigde de dagvaarding in een brief van 20 april als reactie op het verweer van het ziekenhuis en het verzoek om heroverweging. De autoriteiten merkten op dat het ziekenhuis zijn licentie als medisch centrum zou verliezen als het niet aan het bevel zou voldoen.

Levende aanwezigheid van Jezus

Het ziekenhuis nam daarop een advocaat in de arm en voerde van hun kant aan dat zij de vlam niet kunnen doven, aangezien de levende vlam in de kapel een teken is van de levende aanwezigheid van Jezus. Daarmee beweren zij dat het bevel een schending is van het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid en Veiligheid dat opdracht heeft gegeven voor de inspectie, zegt in een verklaring dat de twee partijen elkaar inmiddels buitengerechtelijk hebben gesproken. Er is een afspraak gemaakt waarin het ziekenhuis accoord gaat met één Godslamp, op een veilige plek opdat geen brand kan ontstaan. De vlam van de kaars moet uit de buurt van medische teams en patiënten worden gehouden en de plaatselijke brandweercommandant moet de kaars een aantal keren per jaar keuren. Daarmee wordt afgezien van een rechtszaak. Wel werd de ziekenhuisdirectie gevraagd, over een alternatieve (electrische) vorm na te denken.

Saint Francis Health Systems, opgericht in 1960, exploiteert vijf ziekenhuizen in het oosten van Oklahoma en verpleegt jaarlijks meer dan 400.000 patiënten.