10 grote rampen van 2022 die het nieuws niet haalden en dit jaar wellicht weer niet

Leestijd: 2 minuten
Historische hongercrisis in Afrika
Donderdag 19 januari 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie kerk/Care- Beeld: Publiek domein
 -Wenen- De klap die Will Smith op de Oscar-nominaties uitdeelde aan presentator Chris Rock, haalde 217.529 artikelen in de media, dat is 100 maal meer berichten wereldwijd dan de voedselcrisis in Malawi, waar een kwart van de bevolking onvoldoende te eten heeft. De NGO ‘Care International’ maakte een lijst op van tien ‘stille’ rampen, alle tien in Afrika, die geen of nauwelijks aandacht kregen in onze media. “De gevolgen van deze desinteresse zullen rampzalig zijn”.

De lancering van de nieuwste iPhone kreeg vijftig keer meer aandacht dan de humanitaire crisis in Angola. Deze vergelijkingen zijn tekenend voor de vele ‘stille rampen’ in Afrika die het zonder media-aandacht moeten stellen, stelt de ngo Care International.

“Het zijn moeilijke tijden voor Europa maar nog moeilijkere tijden voor mensen die wereldwijd getroffen worden door humanitaire crises”, verklaart Andrea Barschdorf-Hager van Care International Oostenrijk. “Met de oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering en de energiecrisis hebben de media de handen vol. Toch zien wij het als onze plicht om ook de ‘stille’ crises onder de aandacht te brengen.”

  • Angola – 3.8 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten
  • Malawi – 37 procent van alle kinderen zijn ondervoed
  • Centraal-Afrikaanse Republiek – 3.1 miljoen mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig
  • Zambia – 50 procent van de bevolking leeft van 1.75 € per dag
  • Tsjaad – Tweede hoogste percentage geboortesterfte ter wereld
  • Burundi – 50 procent van alle kinderen onder vijf jaar zijn ondervoed
  • Zimbabwe – 7 miljoen mensen hebben dringen humanitaire hulp nodig
  • Mali – achtste hoogste kindersterfte ter wereld
  • Kameroen – 3.9 miljoen mensen met voedseltekort
  • Niger – 4.4 miljoen mensen leven dag na dag in acute voedselonzekerheid

De VN hebben onlangs gewaarschuwd voor een historische hongercrisis in Afrika. Dat zien de medewerkers van Care International dag-in-dag-uit volgens Claudine Awute, medewerker van de ngo. “Ouders slaan de eigen maaltijden over zodat hun kinderen voldoende te eten hebben. Akkers drogen op en vee sterft. Gezinnen moeten vluchten omdat zij niet voldoende voedsel of water vinden. Die dramatische situatie wordt nog erger wanneer er nauwelijks over bericht wordt. Als wij de andere kant blijven uitkijken, zullen de gevolgen rampzalig zijn.”