11 Christenen afgeslacht door terroristen van Islamitische Staat in Mozambique

Leestijd: 3 minuten
Maandag 25 september 2023 – 06:05 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN – Beeld: Alexa-media symboolfoto

-Maputo- Islamitische Staat-extremisten hebben deze maand ten minste 11 Christenen ontvoerd en afgeslacht in het noorden van Mozambique, waardoor het geweld dat de afgelopen jaren al ongeveer 1 miljoen mensen in het Zuid-Afrikaanse land op de vlucht heeft gejaagd, blijft aanhouden.

De moorden vonden plaats in het dorp Naquitengue, vlakbij Mocimboa da Praia, in de provincie Cabo Delgado, meldt de hulporganisatie ‘Aid to the Church in Need’, waarbij zij zich baseren op informatie van Broeder Boaventura, een Missionaris in de regio. Het gebied wordt al sinds 2017 met grote regelmaat aangevallen door Islamitische extremisten.

Terroristen kwamen naar verluidt afgelopen vrijdag vroeg in de middag aan in het dorp en dreven onder dwang de bevolking bijeen. Zij scheidden Christenen van Moslims op basis van namen en etniciteit alvorens het vuur te openen op de Christenen, waarbij naast de doden ook talrijke gewonden vielen. De terreurgroep, die beweert aangesloten te zijn aan bij Islamitische Staat, bevestigde in een verklaring dat het 11 Christenen had gedood.

“Zij openden het vuur op de Christenen en doorzeefden hen met kogels”, aldus Broeder Boaventura. Het werkelijke aantal slachtoffers kan echter hoger liggen en er zijn ook mensen die ernstig gewond zijn geraakt en wisten te vluchten.”

Spanning en onveiligheid

Deze methode om Christenen van Moslims te scheiden en vervolgens de eersten aan te vallen is niet nieuw, zegt Boaventura. De aanvallen hebben geleid tot “spanning en onveiligheid” net nu “veel mensen begonnen terug te keren naar hun gemeenschappen,” aldus de Missionaris.

“Alleen gebed kan ons steunen, want dit conflict lijkt geen einde op korte termijn te kennen,” vertelt Zuster Aparecida Ramos Queiroz, werkzaam voor het Bisdom Pemba.

Door de aanvallen in Cabo Delgado en de naburige provincie Niassa zijn ongeveer 1 miljoen mensen ontheemd geraakt. Volgens de bisschop van Pemba António Juliasse zijn er tot nu toe ongeveer 5.000 mensen op brute wijze vermoord.

Seksslaaf

Naast bruale moordpartijen zijn er berichten verschenen over Islamitische jihadisten in Mozambique die ontvoerde Christelijke vrouwen met geweld bekeren tot de Islam en hen  tot seksslaaf maken.

“Wij veroordelen elke poging om mensen te dwingen van religie te veranderen,” vertelt Johan Viljoen, directeur van het Denis Hurley Vredesinstituut, aan The National Catholic Register. “Het is een uiterst verwerpelijke schending van de mensenrechten.”

Een uitgelekte interne circulaire van Islamitische Staat adviseert strijders in Mozambique om medische tests uit te voeren op niet-maagdelijke slavinnen voordat zij worden verdeeld onder strijders. De circulaire, gerapporteerd door Cabo Ligado, een observatorium voor conflicten, adviseert ook om mensen te doden die weigeren zich te bekeren tot de Islam.

Ontheemd

Uit rapporten blijkt dat meer dan 800.000 mensen in deze Mozambikaanse provincies nog steeds ontheemd zijn, ondanks de zware militaire aanwezigheid. Minstens 24 landen hebben troepen gestuurd om de strijd tegen opstandelingen in Mozambique te ondersteunen. Het leger van Mozambique wordt ervan beschuldigd corrupt te zijn en 7.000 ‘spooksoldaten’ te hebben, meldde de BBC in mei 2022.

In maart 2021 bestempelden de Verenigde Staten Islamitische Staat-Mozambique als “Specially Designated Global Terrorists”. ISIS-Mozambique is ook bekend als Ansar al-Sunna en lokaal bekend als al-Shabaab. De groep heeft naar verluidt al in april 2018 trouw gezworen aan Islamitische Staat.

In november 2020 onthoofden militanten die gelinkt zijn aan Islamitische Staat meer dan 50 mensen, waaronder vrouwen en kinderen en ontvoerden anderen tijdens weekendaanvallen in de districten Miudumbe en Macomia in de provincie Cabo Delgado.

Vorig jaar werd een Italiaanse Non doodgeschoten en werden zes anderen onthoofd door vermoedelijke terroristen die gelieerd waren aan Islamitische Staat in Mozambique.