K9 : Meer invloed voor leken

Leestijd: < 1 minuut De secretaris van de Kardinale Raad “K9” heeft aangekondigd dat leken meer invloed zullen krijgen in het Vaticaan door de geplande hervorming door Paus en Curie. Zo is de eerste benoeming van een niet-geestelijke als hoofd van een Curie-autoriteit “geen geïmproviseerde beslissing”, zei Bisschop Marcello Semeraro  maandag tijdens een lezing aan de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome. Sinds juli is journalist Paolo Ruffini Prefect van het Vaticaanse Media Dicasterie.

Het ontwerp van een nieuwe grondwet over de Curiehervorming met de werktitel “Praedicate Evangelium” zal essentiële aspecten van het Tweede Vaticaans Concilie implementeren, zei Semeraro. De tekst verwerpt centralistisch denken en leiden en probeert de rol van de leken te versterken. “Praedicate Evangelium” werd uitgewerkt met de hulp van mensen die bekwaam zijn in juridische en theologische zaken. Na voltooiing zal het concept in een consultatie worden besproken, zei Semeraro. Hetzelfde gebeurde ook met de Apostolische Constitutie “Pastor bonus”, waarmee paus Johannes Paulus II de Curia in 1988 had hervormd. In Vaticaanse kringen verwacht men een publicatie van de nieuwe grondwet begin volgend jaar.

De volgende bijeenkomst van de Kardinale Raad vindt plaats van 10 tot 12 december. Naast de hervorming van de Curie zal ook het vertrek van sommige leden van de Curie worden besproken. Op maandag werd gemeld dat de Chileense Kardinaal Francisco Javier Errázuriz in Rome is om zich voor te bereiden om zijn ontslag aan te bieden en zo Paus Franciscus één stap voor te zijn om niet door de Paus gedwongen te worden te vertrekken. Errázuriz is betrokken bij een misbruikschandaal in zijn thuisland.

Bron: Vaticaan Foto: Pixabay