2021 in Israël en de bezette Palestijnse gebieden

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 04 januari 2022 07:22 – Bron: TRF – Beeld: PB
  -Tel Aviv- Nu het nieuwe jaar is begonnen wordt de balans opgemaakt van de schendingen die in 2021 gepaard gingen met de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Hoewel de precieze cijfers enigszins uiteenlopen  is het duidelijk dat afgelopen jaar één van de meest gewelddadige was in de recente geschiedenis.

Zo doodden Israëlische troepen tenminste 324 Palestijnen, onder wie 85 kinderen. Dat is het hoogste aantal sinds 2014, toen Israël een grootschalige oorlog voerde in Gaza. Aan Israëlische zijde vielen veertien dodelijke slachtoffers. Daarnaast raakten ruim 17 duizend Palestijnen en zo’n negenhonderd Israëli’s gewond.

Detentie
Uit een gezamenlijk rapport van Palestijnse mensenrechtenorganisaties blijkt dat Israël in 2021 bijna achtduizend Palestijnen gevangen heeft gezet. Aan het einde van het jaar zaten zo’n 4500 van hen nog achter slot en grendel, onder wie 170 minderjarigen. Op dit moment zitten 500 Palestijnen in ‘administratieve detentie’, waarbij er geen officiële aanklacht is ingediend en geen bewijs met de verdachte wordt gedeeld. In totaal heeft Israël afgelopen jaar 1595 keer administratieve detentie opgelegd aan Palestijnen.

Kolonisatie
Het afgelopen jaar stond ook in het teken van grote (geplande) uitbreidingen van de illegale Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. In totaal werden plannen voor de bouw van ruim twaalfduizend nieuwe kolonistenwoningen verspreid over de Palestijnse gebieden en de bezette Golanhoogten goedgekeurd. Tegelijkertijd werden zo’n negenhonderd Palestijnse huizen gesloopt. Met uitzondering van 2016 is dat het hoogste aantal sinds de VN in in 2009 begon met het monitoren van Israëls sloopbeleid. Daarnaast werd bijna 2500 hectare aan Palestijnse landbouwgrond in beslag genomen, en werden ruim 17 duizend olijfbomen en andere gewassen vernietigd.

Journalisten slachtoffer van geweld

Het Palestijnse nieuwsnetwerk Wafa maakte op 1 januari bekend dat het 384 Israëlische aanvallen op journalisten had geregistreerd. De cijfers omvatten niet alleen incidenten van fysiek geweld, maar ook de onrechtmatige detentie van journalisten die verslag deden van Israëlisch geweld in de bezette gebieden. In mei werd daarnaast een gebouw waarin onder andere Al Jazeera en Associated Press hun kantoren hadden door het Israëlische leger gebombardeerd.