2023 bracht ook goed nieuws voor kinderen

Leestijd: 2 minuten

 

Vrijdag 29 december 2023 ~ 22:06 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: MariaBode

  • Overzicht van 10 positieve nieuwsberichten voor kinderen
  • Van onderwijs in Sierra Leone over kindsoldaten in Irak tot abortus in Mexico

Het voorbije jaar bracht niet alleen grimmig nieuws over de impact van conflicten, een ontsporend klimaat en misbruik. Er was ook goed nieuws voor kinderen, zegt Human Rights Watch. Een overzicht van tien positieve ontwikkelingen.

  1. Voor het eerst hebben alle Rohingy-kinderen in vluchtelingenkampen in Bangladesh formeel toegang tot onderwijs. Driehonderdduizend kinderen schreven zich in –  een enorme stijging in tegenover 2021.
  2. In de VS kregen kinderrechten een boost in Minnesota, New Mexico en Illinois. De staten schaften levenslange gevangenisstraffen zonder voorwaardelijke vrijlating af voor minderjarige delinquenten. Nog drie andere staten, Connecticut, Vermont en Michigan, hebben kinderhuwelijken verboden.
  3. In Mexico heeft het Hooggerechtshof het Congres opgelegd om de federale straffen voor abortus af te schaffen. Daardoor krijgen meisjes en vrouwen meer toegang toegang tot abortus.
  4. Het Afrikaanse land Sierra Leone kreeg een nieuwe onderwijswet die kinderen dertien jaar gratis onderwijs garandeert. De wet verbiedt lijfstraffen en beschermt ook de rechten van zwangere studenten en studenten met kinderen of een handicap.
  5. Australië en Guyana hebben de Safe Schools Declaration ondertekend. In totaal 118 landen hebben zich nu geëngageerd om scholen, leraren en studenten te beschermen tijdens gewapende conflicten.
  6. Irak heeft een actieplan ondertekend met de Verenigde Naties om de rekrutering van kindsoldaten te stoppen in de “Volksmobilisatiekrachten”. Die organisatie heeft banden met de overheid en heeft eerder al kinderen ingezet in de strijd tegen Islamitische Staat.
  7. De Europese Unie is het eens geworden over een nieuwe wet die bedrijven verplicht om de mensenrechten in hun toeleveringsketens te beschermen, inclusief kinderarbeid en andere schendingen van de kinderrechten. Dat betekent dus dat ook leveranciers van Europese bedrijven misbruiken moeten aanpakken.
  8. De VN-commissie inzake Kinderrechten heeft gezaghebbende richtlijnen opgesteld rond de verplichtingen van regeringen om de rechten van kinderen te beschermen in het licht van de klimaatverandering en andere milieucrises. De richtlijnen zijn gebaseerd op de input van zestienduizend kinderen in 121 landen.
  9. De VS, Brazilië en India hebben actie ondernomen om de online privacy van miljoenen studenten te beschermen. Online leerplatformen mogen geen tracking door adverteerders meer toestaan, moeten veiligheidsaudits krijgen en zullen boetes opgelegd krijgen als ze de gegevens van kinderen gebruiken voor niet-educatieve doeleinden.
  10. Bulgarije, Slowakije, Zuid-Afrika en Peru hebben hun voorraden clustermunitie vernietigd, bommen die kinderen onevenredig vaak doden en verwonden. Alle 112 staten die partij zijn bij het Verdrag inzake Clustermunitie hebben nu voldaan aan hun verplichting om hun voorraden te vernietigen.