24 uurskerkdienst tegen uitzetting Hayarpi

Leestijd: 2 minuten

  De Haagse Protestantse Kerk wil met een doorlopende kerkdienst voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie worden teruggestuurd naar Armenië. Dat meldt het ANP. Het gezin, dat weken bivakkeerde in een Katwijkse kerk, heeft zijn toevlucht nu gezocht in buurt- en kerkhuis Bethel in Den Haag.

De 21-jarige Hayarpi is uitgeprocedeerd en moet na negen jaar in Nederland met haar ouders, zusje en broertje terug naar Armenië. Om daar een stokje voor te steken, vallen ze nu terug op een stokoude regel. Die schrijft voor dat de overheid geen kerkdienst mag onderbreken om mensen mee te nemen die daaraan deelnemen.

Bethel

Bethel hoort bij de Haagse Protestantse Kerk in Nederland. De kerk hoopt met de non-stopdienst de Tamrazyans rust te bieden en tijd en ruimte te maken om alsnog tot een vergelijk te komen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Dilemma

Dominee Folkert Rinkema van de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk vertelde eerder deze week dat de familie in zijn kerk mocht blijven zo lang het nodig is, “totdat er een aanvaardbare oplossing voor hen komt,” schrijft de Volkskrant. De kwestie stelt de kerk voor een dilemma, zegt dominee Rinkema. “Als kerk willen wij de overheid gehoorzamen, dat schrijft God ons voor. Maar een ander gebod schrijft voor dat wij omzien naar mensen in nood. Als ik me voorstel wat de in Armenië politiek actieve vader van dit gezin te wachten staat als hij wordt uitgezet, kan ik het als christen niet over mijn hart verkrijgen dat te laten gebeuren. Door het gezin bij ons te laten verblijven, hopen we op een pauzeknop te hebben gedrukt, om de overheid nog even goed de ruimte te geven na te denken waar ze mee bezig zijn. Wij zien dit niet als actievoeren, maar als een plicht,” aldus de predikant in de Volkskrant.

Het gezin kan nu tot nader order in Bethel logeren. De 24 uursdienst is vrijdagmiddag begonnen.

Bron en foto: No Border Network