Paus in RAI-talkshow

Leestijd: 2 minuten
Maandag 07 februari 2022 11:44 – Bron: RAI/Redactie kerk – Beeld: YouTube
 -Rome- Paus Franciscus schrijft geschiedenis door gisteren als eerste Paus ooit op te treden in een talkshow, dat wil zeggen, hij was niet lijfelijk aanwezig, maar sprak mee tijdens een videoverbinding. Tijdens het gesprek sprak hij met televisiepresentator Fabio Fazio in het RAI-programma ‘Che Tempo Che Fa’ over het klimaat, vluchtelingen en het ouderschap. Ook vertelde hij dat hij vroeger graag slager wilde worden.

Geen TV

De Paus vertelde dat hij, in tegenstelling tot zijn voorganger, vrijwel nooit televisie kijkt. “Ik veroordeel het niet, maar ik kijk er ook niet naar.” Zelf voor de camera verschijnen is iets waar de Paus minder problemen mee heeft. Het eerste gespreksonderwerp betreft de wereldwijde vluchtelingencrisis. Het raakt hem diep dat van over de hele wereld vluchtelingen en migranten zich aan de oversteek over zee wagen voor hun veiligheid of een beter leven.

Paus: “Het feit dat de Middellandse Zee nu de grootste begraafplaats van Europa is, moet ons aan het denken zetten. De migrant moet worden verwelkomd, begeleid en geïntegreerd.”

Over het klimaat zegt de Heilige Vader dat hij vindt dat de mens zich eerbiediger ten opzichte van de aarde moet gedragen. “Wij denken dat wij alle macht over de aarde hebben, maar wij moeten de relatie die onze voorouders met het land hadden hervatten.” De Paus ergert zich mateloos aan het vele plasticafval dat in de zeeën en de oceanen gedumpt wordt. “Plastic in zee gooien is een misdaad, het is dodelijk,” aldus de Paus

Leefritme

Ten aanzien van het gezin zei de Paus. “Ik vraag vaak in de biecht: Speel je met je kinderen? Soms hoor ik pijnlijke reacties als: ‘Ik vertrek wanneer ze nog slapen en ik kom terug van mijn werk als zij al in bed liggen’. Het is de wrede samenleving die deze leefritmes oplegt. Je moet met je kinderen spelen en naar hen luisteren.”

Paus privé

Natuurlijk wilde de presentator ook het nodige over Paus Franciscus zelf weten. Dan komen er nieuwe feiten ‘op tafel’ : Zo had de Paus als kind een heel andere toekomst voor ogen. “Toen ik als kind met mijn moeder en oma ging winkelen, wilde ik slager worden. Omdat ik zag dat hij een zak had waar hij zijn verdiende geld in stopte.” Maar op zijn negentiende koos hij toch voor scheikunde: “Ik vond scheikunde vooral erg leuk.”

Ten aanzien van de muzikale voorkeuren van de Paus was al bekend dat hij van klassiek, maar ook van Abba houdt. Hij voegt daar de tangomuziek aan toe. “Ik heb natuurlijk ook de tango gedanst. Hij noemt zichzelf als geboren burger van de stad Buenos Aires een echte porteño en voegt er aan toe: “wie de de tango niet danst, is geen echte porteño.”