6 Berlijnse imams steunen LHBTIQP-gemeenschap

Leestijd: 2 minuten
Beeld CSD
Donderdag 14 juli 2022 -05:45 – Bron: Tagesspiegel/ARD/ADN – Beeld: Publiek domein
  -Berlijn- Berlijn, de hoofdstad van Duitsland en de Europese stad met de meeste Islamitische inwoners viert de ‘roze julimaand’ met onder andere twee Pride-festivals. Een van de  grootste moskeeën in Berlijn heeft de LHBTQP-vlag op haar muur afgebeeld ter ondersteuning van de queer-gemeenschap. Een primeur voor Berlijn, nadat een moskee in Keulen een paar jaar geleden eenzelfde actie hield.

De ‘homovlag’ werd op een muur van de Ibn Rushd-Goethe Moskee geplaatst. Deze moskee bevindt zich op de derde verdieping van de Johanniskirche in Berlijn. Gelovigen in deze moskee droegen stickers met de tekst ‘Love is halal’ om hun steun te betuigen aan de LHBTQP+ gemeenschap. De ruimte is bedoeld als “een veilige plaats voor mensen die anders zijn, opdat ook zij de spirituele kant van hun leven kunnen ontdekken,” zegt Mo el-Ketab, een van de zes imams van de moskee. Hij verwacht dat andere moskeeën dit voorbeeld zullen volgen.

Een ongelooflijk sterk signaal

In juli vinden in Berlijn grote LHBTQP-evenementen plaats, zoals het Gay and Lesbian Festival en Christopher Street Day. De organisatoren plannen vier weken van evenementen, variërend van de verjaardag van de Stonewallprotesten op 28 juni tot Christopher Street Day, meldt dagblad Der Tagesspiegel.

Marc-Eric Lehmann, een bestuurslid van het organiserend comité noemt de regenboogvlag op de Ibn Rushd-Goethe Moskee “een ongelooflijk sterk signaal. Queer mensen kunnen ook religieus zijn en in God geloven. Wij moeten het niet alleen hebben over veilige ruimten in de horeca in Berlijn, maar ook over veilige ruimten in religieuze instellingen,” voegt hij eraan toe.

Omroep ARD, die een deel van de evenementen zal uitzenden, laat weten nauwelijks negatieve reacties te hebben gehad. Volgens de persdienst van de omroep waren er maar weinig haatreacties van Islamitische zijde.