60 miljard aan Europees spaargeld naar bedrijven die Israël wapens leveren

Leestijd: 2 minuten

Donderdag 20 juni 2024 ~11:44 uur ~ Bron: Redactie Wereld/IPS ~ Beeld: EMB

  • Europese financiële instellingen investeren 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël
  • Rapport 11.11.11 en FairFin

 

-Brussel- Europese financiële instellingen investeren 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. BNP Paribas is de grootste Europese investeerder, zeggen FairFin en koepelorganisatie 11.11.11 in een nieuw rapport.

In het rapport nemen 11.11.11, FairFin en verschillende andere organisaties de financiële samenwerking tussen zes grote wapenproducenten en Europese banken onder de loep. In totaal is er sprake van 60,6 miljard euro aan Europese investeringen in de bedrijven Boeing, General Dynamics, Leonardo, Lockheed Martin, RTX en Rolls-Royce. Alle leveren ze wapens aan Israël, een land dat momenteel verwikkeld is in een bloedige strijd in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Boeing is de producent van onder meer F15-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en geleide bommen die aan het Israëlische leger geleverd worden. Leonardo is de producent van zwaar marinegeschut en AW-119-helicopters, terwijl Rolls-Royce zware motoren levert voor Merkava-tanks. RTX levert aan Israël onder meer luchtraketten.

Aandeelhouder

BNP Paribas komt met 5,72 miljard euro sinds 2021 naar voren als belangrijkste Europese investeerder. De Europese Investeringsbank (EIB) heeft leningen ter waarde van 1,23 miljard euro uitgereikt.

“De Belgische staat is één van de grootste aandeelhouders van BNP”, zegt Lara Sarcinella van FairFin. Omdat minister van Financiën Vincent Van Peteghem de Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank voorzit, concludeert ze dat België dus over heel wat hefbomen beschikt om de financiële instellingen tot de orde te roepen.

“Deze wapenleveringen dragen rechtstreeks bij aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die dag na dag gepleegd worden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De regering moet ingrijpen en de wanpraktijken een halt toeroepen”, stellen 11.11.11 en FairFin.

Oorlogsmisdaden

Op 12 juni 2024 concludeerde de VN-Onderzoekscommissie voor Palestina en Israël dat Israël zich sinds 7 oktober schuldig maakt aan verschillende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Eerder in mei had ook de aanklager van het Internationaal Strafhof verzocht om arrestatiebevelen voor onder meer de Israëlische premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant, waarbij beide leiders beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het Internationaal Gerechtshof voert momenteel een genocide-onderzoek naar het Israëlische optreden in Gaza, en ook de VN-Mensenrechtenraad riep in april 2024, met steun van België, op tot een onmiddellijke stopzetting van alle export en doorvoer van wapens naar Israël.

Elke grens overschreden

In een eerder rapport hadden 11.11.11 en FairFin het beleid van Belgische en Europese banken al aangeklaagd vanwege dubieuze investeringen.

BNP investeerde bijvoorbeeld 26 miljard euro in bedrijven die onderdelen leveren voor spionagemateriaal, bouwfirma’s voor nederzettingen, leveranciers van sloopmachines en wapenleveranciers van het Israëlische leger.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem reageerde toen dat hij niet op de hoogte was en ‘bijkomende input’ zou vragen aan de Frans-Belgische grootbank.

“De tijd van informeren ligt nu ver achter ons”, zegt Willem Staes van 11.11.11. “Er is geen grens die de afgelopen maanden niét overschreden werd in Gaza. De bewijzen van Israëlische oorlogsmisdaden stapelen zich op. De regering moet ingrijpen en deze bloedige investeringen een halt toeroepen.”