75 jaar bikini. Vaticaan not amused

Leestijd: 2 minuten
Toen de bikini nog ver weg was

 

Woensdag 21 juli 2021 03:10 – Bron: Redactie binnenland Foto: PB/Publiek domein
 -Dusseldorf- Op 3 juni 1946 trilde het Vaticaan op zijn grondvesten en de rest van de wereld niet minder. Nee…. geen onontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog, die alsnog afging maar de Fransman Jacques Heim tracteerde de planeet op het eerste tweedelige badpak, de voorloper van de bikini. Maar omdat geen model in het gewaagde badpak wilde lopen, kon de Franse ingenieur Louis Réard pas een maand later de échte bikini tentoonstellen en de wereld ‘shockeren’ met zijn uitvinding.

Aanvankelijk was er veel kritiek op de bikini, met name vanuit het Vaticaan, maar in de decennia na de uitvinding groeide de acceptatie en de populariteit van de gewaagde strandkleding, behalve in het Vaticaan, het vermaledijde kledingstuk kan tot-op-de-dag-van-vandaag nog steeds geen goedkeuring vinden.

Uitvinding bikini

De bikini was in feite een uitvinding uit de Oudheid. Op afbeeldingen van Romeinen van 1400 v.Chr. zijn vrouwen te zien met een bikini-achtige set aan. In die tijd werd de bikini uit praktische redenen gedragen bij atletische activiteiten. De moderne uitvinding van de bikini werd in 1946 gedaan door de Franse ingenieur Louis Réard. De komst van de bikini ging niet ongemerkt voorbij, de meningen over het kledingstuk waren sterk verdeeld.

 

Kuise strandkleding

Tegen het einde van de negentiende eeuw droegen vrouwen tijdens hun strandbezoeken eigen creaties. Zij naaiden gewichtjes in de zomen van hun kleding opdat de kleding door het water en de wind niet omhoog zou kruipen en hun naakte lichaam zou tonen. Deze omslachtige creaties werden in het begin van de twintigste eeuw vervangen door pakken uit één stuk, een voorloper van het badpak, waardoor de huid bedekt bleef maar de contouren van het vrouwenlijf te zien waren.

Jacques Heim versus Louis Réard

Het was de eveneens Franse Jacques Heim die in mei 1946 het eerste tweedelige badpak introduceerde. Hij noemde zijn uitvinding de Atom. Slechts drie weken later introduceerde Louis Réard een soortgelijk kledingstuk: de bikini. Enkele dagen voor de introductie van de bikini had het Amerikaanse leger nucleaire tests gedaan bij het atol Bikini. Réard hoopte dat zijn uitvinding, gelijk de nucleaire tests, explosief zou zijn en dat de naam aandacht zou genereren voor zijn product. Dit bleek nog tegen te vallen, want geen enkel model in Parijs durfde het aan de bikini te tonen.

Verbod bikini

Uiteindelijk was het de erotische danseres Micheline Bernardini die de bikini aandurfde tijdens een persconferentie in Parijs. De bikini was minuscuul, het broekje was een string en krantenteksten sierden de stof. De uitvinding leidde tot veel ophef. De bikini werd verboden bij de Miss World Contest in 1951 en België, Italië, Spanje en Australië verboden het dragen van de bikini in zijn geheel. Het Vaticaan sprak zich openlijk uit tegen de bikini en noemde het een zondig kledingstuk.

 

Populariteit

De acceptatie nam toe en tegen de jaren ’80 droegen vrouwen over de ganse wereld massaal bikini’s op het strand. Rond het nieuwe millennium was de bikini het populairste soort strandkleding onder vrouwen.  Het kan verkeren.