750 seconden luiden de klokken – startsein voor gratis openingsconcert 750 jaar koorzang in de St-Janskathedraal

Leestijd: < 1 minuut
Vrijdag 24 november 2023 -00:52 uur – Bron: Redactie Varia – Beeld: MariaBode

-‘s-Hertogenbosch- In de middag van 26 november luiden vanaf 15.17 uur de klokken van de Sint-Janskathedraal 750 seconden ter aankondiging van het openingsconcert van het jubileumjaar. Deze middag beleeft een speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd muziekstuk – ‘Signum Magnum’- in aanwezigheid van de Britse componist Will Todd, haar première.

Het concert start om 15.30 uur en is gratis toegankelijk. Naast het werk van Will Todd zingt de Schola ook composities van Josquin des Prez, Adriaan Willaert, Jacobus Clemens non Papa, David Willcocks en Maurice Pirenne.

Moderne compositie
In opdracht voor dit jubileum schreef de Britse componist Will Todd de hymne ‘Signum Magnum’ voor de Sint-Jan en de Schola Cantorum. Hij heeft zich daarbij laten inspireren door het grote glas in lood raam van Marius de Leeuw in de noordertranseptgevel, waarin een aantal verzen uit de Apocalyps worden afgebeeld.

750 jaar koorzang
In het testament van de rijke Bosschenaar Willem van Gent uit 1274 wordt de koorzang in de Sint-Jan voor het eerst genoemd. Sindsdien hebben er koorwerken in allerlei muziekstijlen, zoals Gregoriaans, Polyfonie en Protestantse psalmen geklonken in de kathedraal. Zondag 26 november 2023 opent het jubileumjaar met dit openingsconcert en de feestelijke afsluiting vindt plaats op zondag 24 november 2024, opnieuw met een concert.

Schola Cantorum
Sinds 1930 is de ‘Schola Cantorum, Die Sangeren Onser Liever Vrouwen’ het vaste koor van de Sint-Jan. Elke zondag en op hoogtijdagen zoals Kerst ondersteunen zij de viering op muzikale wijze. De Schola is een gemêleerde groep zangers, variërend in leeftijd van 8 tot 80 jaar. Het oeuvre is rijkgeschakeerd: van eeuwenoude missen en motetten tot moderne composities van namen als Sir David Willcocks en Maurice Pirenne.