8 parochies in Valkenburg voortaan in één federatie

Leestijd: < 1 minuut

Maandag 1 juli 2024 ~13:16 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Parochie ~ Beeld: Publiek domein

-Valkenburg- De acht rooms-katholieke parochies in de gemeente Valkenburg aan de Geul gaan voortaan verder als één parochiefederatie.

Er waren altijd twee federaties: Valkenburg (de Oude en de Nieuwe Kerk, Sibbe, Oud-Valkenburg en Schin op Geul) en Berg (Berg en Terblijt, Houthem en Broekhem). Met ingang van vandaag, 1 juli, zijn die thans gefuseerd tot de nieuwe ‘Parochiefederatie Valkenburg’. Bij de samenvoeging werd afgelopen weekeinde tijdens een feestelijke eucharistieviering in Houthem stil gestaan.

Kerksluiting

Ook Limburg ontkomt niet aan kerksluitingen. De Nieuwe Kerk in Valkenburg is gesloten. In het kerkgebouw komt een medisch centrum met huisartsen, apothekers en fysiotherapeuten. Ook wil de gemeente er een steunpunt voor de afdeling WMO.

De kruiswegstaties uit de Nieuwe Kerk verhuizen naar het klooster Regina Pacis van de zusters benedictinessen aan de rand van Valkenburg. Twee grote schilderijen van Harry Koolen gaan naar de Gertrudiskerk in Wijlre, en de kelken voor de eucharistieviering naar de parochie in Posterholt die de hare na een inbraak kwijt is.

Het altaar verhuist naar de Aldegondiskapel in Maasbree. Het klokje dat naast de sacristie hangt, gaat terug naar de Sint-Servaasbasiliek in Maastricht. Bij de bouw van de Nieuwe Kerk heeft de parochie dat klokje van de Sint-Servaas gekregen.

De overige zeven kerken worden bemand door pastoor Constantijn Dieteren, emeritus-pastoor Herman Jansen en de kapelaans Shaiju en Jijo.