Aangifte tegen BBB-Kamerlid Mona Keijzer

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 24 mei 2024 ~ 09:33 uur ~ Bron: Redactie Binnenland/ADN ~ Beeld: Femke Teussink/Prov. Overijssel

 -‘s Gravenhage/Hilversum- Particulieren, een groep moslims en protestantse christenen hebben aangifte gedaan tegen BBB-politica Mona Keijzer, omdat zij in een talkshow zei dat ‘Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’. Volgens de aangevers is dat beledigend en zet Keijzer daarmee aan tot haat, geweld en discriminatie van moslims. De aangifte kan vergaande gevolgen hebben voor Keijzer’s politieke toekomst.

Migratie

Keijzer deed haar uitspraak vandaag, een week geleden in het BNN-VARA programma ‘Sophie & Jeroen’, waar ze sprak over migratie en integratie, onder meer door nieuwkomers tijdens de inburgeringscursus nadrukkelijk te informeren over wat er gebeurde tijdens de Holocaust. Volgens Keijzer komen veel asielmigranten uit landen met een islamitisch geloof. ,,Wij weten dat daar Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur.”

Nadat andere tafelgasten deze uitspraak veel te ver vonden gaan, maakte Keijzer haar excuus en zei zij in de uitzending dat zij daarmee niet alle moslims bedoelde. Maar daar gaan diverse partijen bepaald niet accoord mee en besloten aangifte te doen.

,,Dit maakt ons boos, doet pijn en wij zijn ook bezorgd”, zegt initiatiefnemer historicus Kasim Tekin. ,,Dan denk je de dag goed te beginnen, maar zie je weer hoe je als moslimgemeenschap kapot wordt gemaakt op nationale tv. Dat moet gewoon stoppen.” Mona Keijzer zaait volgens hem verdeeldheid door moslims tegenover niet-moslims te zetten.

Het excuus dat Keijzer maakte, is voor Tekin geen excuus. ,,Het was een ‘sorry dat het zo overkwam’, maar zij herhaalt daarna opnieuw dat Jodenhaat een islamitisch probleem zou zijn.” De aangifte is mede-ondertekend door negen advocaten en juristen.