Aanslagen in Dagestan, priester en rabbi onder slachtoffers

Leestijd: < 1 minuut
Maandag 24 juni 2024 ~07:30 uur ~ Bron: Redactie Wereld/BBC ~ Beeld: MB

 -Londen- Bij een serie aanslagen in de Russische deelrepubliek Dagestan zijn gisteren ten minste vijftien agenten, een soldaat en een priester gedood, een Joodse rabbi raakte zwaar gewond. Er zouden ook minstens 16 burgers gewond geraakt zijn, dat meldt de BBC.

Een groep gewapende mannen beschoot een synagoge en een Orthodoxe kerk in de stad Derbent, gelegen aan de Kaspische Zee. Zowel de kerk als de synagoge staan volgens staatsmedia in brand. Vrijwel gelijktijdig verschenen er berichten over een aanval op een andere kerk en een politiebureau in de stad , Machatsjkala, meer dan 100 kilometer verderop. De orthodoxe priester zou zijn onthoofd, hoewel dat niet formeel kon worden bevestigd.

Het is niet duidelijk door hoeveel personen de aanslagen uitgevoerd zijn. Een lokale terreurbestrijdingsafdeling zegt dat inmiddels vijf schutters zijn doodgeschoten. Ook is niet duidelijk welke groepering er achter de aanslagen zit.

Dagestan is een van de armste regio’s van Rusland, de bevolking is overwegend islamitisch. De republiek grenst aan Tsjetsjenië en heeft te maken met aanhoudende problemen door de aanwezigheid van extremistische groepen en militanten.