Aantal Rooms-Katholieke Latino’s in VS daalt

Leestijd: 3 minuten
Zondag 16 april 2023 – 06:00 uur – Bron: Redactie Kerk/1010WINS/PEW Beeld: Publiek domein

-Los Angeles- 43 procent van de Latino-volwassenen in de Verenigde Staten noemt zich nog Rooms-Katholiek, tegen 67 procent in 2010, dat blijkt uit een PEW-onderzoek. Lees verder onder de reclame>

Evangelicalen

Hoewel uit de nieuwste studie blijkt dat het Katholicisme dé dominante religie blijft onder de bevolking van Latijns-Amerikaanse komaf in de Verenigde Staten, tonen de trends aan dat een groot deel van deze bevolkingsgroep het geloof verlaat of overstapt naar een andere denominatie, vaak de Evangelicale.

Uit het onderzoek ‘Among US Latino’s, Catholicism Continues to Decline but Is Still the Largest Faith’, gepubliceerd door het Pew Research Center op 14 april, bleek dat 43 procent van de Latino-volwassenen in de Verenigde Staten zichzelf identificeert als Rooms- Katholiek, tegen 67 procent in 2010. Ondertussen bedraagt ​​het aandeel Latino’s dat zich niet meer als religieus ziet 30 procent, vergeleken met 10 procent in 2010.

Secularisatie

Overstap naar een andere denominatie is een belangrijke reden, nog belangrijker is de mogelijke negatieve impact van de geseculariseerde Amerikaanse cultuur op hen en dat schetst een somber beeld voor de toekomst als deze trend doorzet.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Latijns-Amerikaanse immigranten in de Verenigde Staten zich  Rooms-Katholiek noemt (52 procent) en dat 21 procent geen religieuze overtuiging heeft.

Spaanstalig – Engelstalig

Opmerkelijk is ook de vergelijking van Latino’s in de VS op basis van dagelijks taalgebruik. Meer dan de helft van de Latino’s die overwegend Spaanstalig door het leven gaan, noemt zich Rooms-Katholiek (56 procent). Voor Latino”s die het Spaans hebben afgezworen en Engelstalig door het leven gaan is dat percentage 32 procent.

Uit de laatste bevolkingsstatistieken van de VS blijkt dat er ongeveer 62,6 miljoen Latino’s in de Verenigde Staten zijn, hetgeen neerkomt op 18,9 procent van de bevolking. Aangezien het aantal Latino-immigranten dat in de Verenigde Staten aankomt drastisch toeneemt, zou het percentage in de komende vijf jaren kunnen doorgroeien naar 25 procent.

Het Pew-onderzoek had betrekking op 7.647 volwassenen in de Verenigde Staten, waaronder 3.029 Latino’s, in de periode van 1-14 augustus 2022. De onderzoekers rekruteerden respondenten per telefoon en post via een nationale willekeurige steekproef van woonadressen .

De Latino-bevolking die volgens de studie het meest van het geloof afdwaalt, binnen de algemene bevolking van de Verenigde Staten, zijn jonge mensen, vooral degenen die in de Verenigde Staten zijn geboren.

Van de Amerikaanse Latino’s tussen de 18 en 29 jaar is 79% geboren in de Verenigde Staten. Ongeveer de helft (49%) van de latino’s in deze leeftijdsgroep noemt zich nu niet religieus.

Van de Latino’s in de Verenigde Staten die zich Rooms-Katholiek noemen, ontdekte de studie dat meer dan 80% zei dat voor hen religie “erg belangrijk” of “enigszins belangrijk” is in hun leven.

22% van de Amerikaanse Rooms-Katholieke Latino-volwassenen antwoordde dat zij wekelijks of vaker religieuze vieringen bijwonen, en 12% antwoordde dat zij een of twee keer per maand een viering bezoeken. 28% van de Latino-katholieken in de VS zegt dat zij slechts een paar keer de Kerk bezoeken.