Aartsbisdom Baltimore vraagt faillissement aan i.v.m. rechtszaken seksueel misbruik

Leestijd: 2 minuten
Zondag 1 oktober 2023 – 06:15 uur – Bron: Redactie Kerk/Washington Post/1010WINS- Beeld: Publiek domein

 -Baltimore- Het Aartsbisdom van Baltimore in de VS heeft afgelopen vrijdag faillissementsbescherming aangevraagd om naar eigen zeggen slachtoffers van (seksueel) misbruik tegemoet te kunnen komen met (financiële) compensaties.

Met deze regeling omzeilen zij de nieuwe wet van 1 oktober die de verjaringstermijn opheft voor slachtoffers die als kind misbruikt werden, de zogenaamde ‘Child Victims Act’, dat meldt de Washington Post.

De federale faillissementswetgeving stopt daarmee voorlopig alle overige rechtszaken tegen het Aartsbisdom. In de praktijk betekent dit dat er dan geen dagvaardingen of getuigenissen voor een juryrechtbank plaatsvinden. Een klap in het gezicht voor de slachtoffers, zeggen critici, die het Aartsbisdom tevens een gebrek aan medewerking en transparantie verwijten. De Procureur-Generaal van Maryland zei dat er in de staat meer dan zeshonderd slachtoffers van misbruik door geestelijken en leken uit de Kerk bekend zijn.

De faillissementsaanvraag kwam enkele uren nadat advocaten via de media hadden aangekondigd dat zij morgen twee klachten tegen het Aartsbisdom zwillen indienen. Het gaat hierbij om beschuldigingen van twee vrouwen die als kind zouden verkracht zijn binnen een Kerkelijke instelling.

“Wat de slachtoffers verliezen onder de nieuwe wetgeving, is de mogelijkheid om hun verhaal te doen in de rechtszaal”, zegt Robert Jenner in The Washington Post. Jenner is advocaat van diverse slachtoffers die voornemens waren om een rechtszaak aan te spannen tegen het Aartsbisdom.

Volgens juristen en de Washington Post worden de activa van het Aartsbisdom geschat  op 100 miljoen tot 500 miljoen dollar. Het aantal schuldeisers schat men tussen 1.000 en 5.000 en de schulden belopen tussen 500 miljoen tot 1 miljard dollar.

In een eerste reactie zegt Aartsbisschop William Lori dat hij hoopt en zal bidden dat het proces steun mag geven aan slachtoffers: “Dit was de beste optie om alle slachtoffers financieel te compenseren. Juridische kosten en schikkingen zouden onze financiële middelen uitgeput hebben, waardoor de meerderheid van de slachtoffers geen schadevergoeding zou ontvangen.”

Eerdere Kerkelijke faillissementen bij Katholieke en andere geloofsgemeenschappen hebben geleid tot schikkingen of definitieve faillisementen. Zo schikte met een bedrag van 121.5 miljoen dollar het Bisdom Santa Fe in 2022.