Aartsbisschop Gänswein nuntius in Baltische staten?

Leestijd: 2 minuten

Maandag 15 april 2024 ~ 10:59 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Corriere della Serra- ~ Beeld: Raimond Spekking

-Vaticaanstad- De voormalig privé-secretaris van wijlen Paus Benedictus XVI zit werkloos thuis. Paus Franciscus heeft hem feitelijk op ‘non-actief’ gezet. Nu lijkt de Paus toch nog een baantje voor hem te hebben, ver weg van het Vaticaan.

Het Italiaanse dagblad ‘Corriere della Sera’ meldt uit Vaticaanse – anonieme – bronnen dat, ver weg van het Vaticaan, nog een arbeidsplaats vacant is. Het gaat om de functie van nuntius in de Baltische staten, met als standplaats Litouwen.

De beslissing zou binnen 2 weken bekend gemaakt worden. Als nuntius in Litouwen is Gänswein dan als Pauselijk ambassadeur ook verantwoordelijk voor Estland en Letland.

Religie

De inwoners van de Baltische landen hangen verschillende christelijke godsdiensten aan. In Estland en Letland is men vooral Luthers-Protestants, maar Litouwen is overwegend Rooms-katholiek (79%). Bij de Russische minderheden is de Russische Orthodoxie de belangrijkste godsdienst.

Geheel zonder gevaar is de functie niet. Politiek en militair deskundigen verwachten dat Poetin na  Oekraïne, zijn vizier zal richten op de Baltische Staten, die vroeger ook deel uitmaakten van de Sovjet-Unie.

Paus geen grote fan van Gänswein

In een onlangs gepubliceerd interview beschuldigde Paus Franciscus de voormalige secretaris van Bededictus XVI van een gebrek aan fatsoen en menselijkheid omdat een boek van Gänswein over zijn jaren met de ex-Paus direct na diens dood werd gepubliceerd. Met betrekking tot de intriges in het Vaticaan zei Franciscus echter ook dat mensen die ooit een fout hebben gemaakt moet worden vergeven opdat ook zij kunnen beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven. Alleen mensen die star, koppig en nadragend zijn vallen daarbuiten.

Sinds zijn feitelijke ‘ontslag’ in de zomer van 2023, leeft Gänswein zonder functie in zijn eigen aartsbisdom Freiburg. Hij was 19 jaar lang de privésecretaris van Joseph Ratzinger/Benedictus XVI en begeleidde Ratzinger ten tijde van zijn functies als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, als Paus en als emeritus tot aan zijn dood. Tevens was hij aangesteld als executeur-testamentair van wijlen Joseph Ratzinger.