Aartsbisschop Moskou hoopt op Pausbezoek aan Kazachstan

Leestijd: 2 minuten
Zondag 21 augustus 2022 – 06:49 – Bron: Redactie kerk/VN – Beeld: PB
 -Vaticaanstad- De Rooms-Katholieke aartsbisschop van Moskou, Paolo Pezzi, beschouwt de aangekondigde reis van de Paus naar Kazachstan voor Katholieken in Rusland als erg belangrijk. “Ten eerste, omdat wij niet weten of en wanneer de Paus naar ons toe kan komen en omdat Kazachstan onder de landen die de Paus wil bezoeken het dichtst bij ons ligt”, aldus Pezzi in een gesprek met Radio Vaticaan. Russen kunnen, zij het met beperkingen, naar Kazachstan reizen en daarom willen velen medio september een bedevaart naar het buurland maken.

Congres van de wereldreligies

Paus Franciscus is voornemens de Kazachse hoofdstad te bezoeken voor een congres van de wereldreligies van 13 tot 15 september. De Russisch-Orthodoxe Patriarch Kyrill kondigde ook aan  naar het congres, dat om de drie jaar plaats heeft, te willen komen. Het is echter nog steeds de vraag of de Patriarch van Moskou ook daadwerkelijk komt en vervolgens een een ontmoeting heeft met Paus Franciscus.

President Vladimir Poetin

Paus Franciscus had herhaaldelijk de wens uitgesproken naar Rusland te willen reizen, al sinds het begin van de Oekraïne-oorlog om aldaar de Russische President Vladimir Poetin te ontmoeten. Daadwerkelijke plannen zijn er van Russische zijde niet. De situatie is anders als het gaat om een reis van de Paus naar Oekraïne. Hiervoor is er al een uitnodiging van Oekraïnse zijde en de Paus heeft bevestigd dat hij, als de omstandigheden het toelaten, zo snel mogelijk naar Kiev wil afreizen. Het is onduidelijk of een dergelijke reis zal plaatsvinden voordat hij Kazachstan bezoekt.