Aartsbisschop sluit wijding van vrouwen niet langer uit

Leestijd: 2 minuten

Wij kunnen en zullen geen kerk blijven waarin vrouwen geen gelijke rechten hebben

Vrijdag 18 februari 2022 09:19 – Bron: BR-Fernsehen/Redactie kerk – Beeld: T.E. Ryen
 -München- Aartsbisschop Ludwig Schick uit het Duitse Bamberg sluit de wijding van vrouwen in de Rooms-Katholieke kerk niet langer uit. “Ik zet mij in om ervoor te zorgen dat vrouwen in de kerk een grote, gelijkwaardige rol krijgen”, zei Schick woensdagavond in het programma ‘Now red i’ ( ‘Nu spreek ik’) op Beierse-televisie.

“Wij kunnen en zullen geen kerk blijven waarin vrouwen geen gelijke rechten hebben.” Hij heeft de indruk dat er op dit moment op alle niveaus vooruitgang wordt geboekt. “Ik denk dat er over niet al te lange tijd een concilie of een synode in Rome zal zijn.” Momenteel is er de theologische eis dat alleen mannen tot priester gewijd kunnen worden. Maar of dat zo blijft, betwijfel ik, zegt Schick, die zich met zijn uitspraak aansluit bij een groeiende groep vooraanstaande Duitse geestelijken.

‘Vrouwenvraagstuk’

Het ‘vrouwenvraagstuk’ is volgens de aartsbisschop evenmin een puur Duitse of Europese kwestie. Het ‘speelt’ ook in Afrika en Azië, zegt Schick met verwijzing naar zijn werk aldaar, als bisschop van de universele kerk in de afgelopen 15 jaar. Tegelijkertijd gaf hij toe dat er in deze kwestie nog een aantal hindernissen moeten worden genomen, bijvoorbeeld in de theologie of in relatie tot de orthodoxie. Tegelijkertijd roept de aartsbisschop op tot een open discussie. Hij wil hieraan gaarne meewerken.