Abt van Koningshoeven haalt opnieuw ‘bakzeil’ bij rechter

Leestijd: 2 minuten
Maandag 07 augustus 2023 – 14:00 uur – Bron: Redactie Kerk/De Rechtspraak – Beeld: Publiek domein

-Moergestel- Opnieuw is een bezwaar van de Abt van Koningshoeven tegen Karnaval Festival bij de rechtbank gestrand. Volgens de bestuursrechter in Breda was er niets mis met een eerdere vergunning voor het dancefeest in Moergestel.

De Abt van Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot had een kort geding aangespannen. Het Trappistenklooster wilde dat de gemeente de vergunningen voor het dancefeest zou intrekken. Dat zou een enorme strop betekenen voor de festivalorganisatie. Het festivalterrein ligt op anderhalve kilometer van de Abdij.

Karnaval Festival ontvangt normaliter over twee dagen zo ‘n 35.000 bezoekers. Abt Dom Isaac Majoor vindt dat er te veel geluidsoverlast wordt veroorzaakt voor de op korte afstand gelegen Abdij, maar ook voor de omliggende natuurgebieden. Ook twijfelt hij aan de stikstofberekeningen die festivalorganisatie heeft laten maken. Daarom wilde hij dat de afgeven vergunningen door de gemeente Oisterwijk zouden worden ingetrokken. Toen de gemeente dat weigerde, toog de Abt naar de rechter en verloor in eerste aanleg.

Vluchtelingen

Een andere reden om geen vergunning af te geven is volgens de Abt het feit dat in het Klooster veel vluchtelingen opgevangen worden. “Wij herbergen zowel Oekraïners als asielzoekers. Als het luchtalarm getest wordt, duiken zij onder tafel. Ook vuurwerk dat tijdens het festival wordt afgestoken, maakt hen doodsbang”, legt dom Isaac Majoor uit die zelf de verdediging voert tijdens het kort geding.

Festivalorganisator Remko Hermans zei in de rechtszaal dat zijn onderneming na de coronajaren nauwelijks nog vet op de botten heeft. Een door de rechter afgedwongen afgelasting betekent dat de bezoekers hun geld terugkrijgen en er niets overblijft voor personeel en leveranciers die al kosten hebben gemaakt. Ook wees Hermans er op dat zijn bedrijf ‘Intents’ er om bekend staat erg met duurzaamheid en het beperken van de overlast bezig te zijn. Wij investeren veel geld in de nieuwste techniek en gaan altijd in overleg met de omgeving.”

Na een beraad van enkele uren besloot de rechter dat de afgegeven vergunningen in orde zijn. De geluidsoverlast en stikstofuitstoot zijn binnen de normen. Wel moet het festival ‘s avonds bij de slaapvertrekken van het Klooster gaan meten of de geluidsoverlast binnen de grenzen blijft.

Het hoger beroep van de Abt is nu dus ook gestrand. Een mogelijkheid om de zaak voor te leggen bij de Hoge Raad is theoretisch mogelijk, maar een overwinning lijkt uitgesloten volgens advocaten.