-Kampala- (KNA) Een Congolese mensenrechtenactivist roept de Belgische Koning Philippe op om zich persoonlijk te verontschuldigen voor de misdaden uit het koloniale verleden.“Meer spotten dan een schuldbekentenis”
De spijt, welke de Monarch in een brief aan de Kongolese President Felix Tshisekedi bij gelegenheid van de 60e herdenkingsdag van de onafhankelijkheid van het Centraal-Afrikaanse land, afgelopen dinsdag, uitte, blijft zonder juridische of politieke gevolgen, het is: “meer spotten dan een schuldbekentenis”, zei Leon Nsiku dit weekeinde tegen het Katholieke persagentschap KNA in Kampala.
De naweeën van de koloniale bezetting zijn nog steeds voelbaar. “Congo is nog steeds een van de armste landen van Afrika, omdat de beschikbare grondstoffen aan andere, vaak buitenlandse, machten toekomen”, zo Nsiku, die de mensenrechtenorganisatie Partenariat pour la Protection Integree aanvoert. Volgens de activist profiteert ook België nog steeds in Congo, omdat de grondstoffenexploratie vele Congolezen in dienst heeft, die werken voor een slavenloon en onder erbarmelijke omstandigheden.
De oplossing ziet Nsiku in een “chronologische en feitelijke erkenning van schendingen van mensenrechten en economische delicten” door de Belgische Monarchen. Ook herstelbetalingen moeten een onderdeel van het grote excuus zijn. Daarenboven is het ook van groot belang om een neo-kolonialistische houding in de diplomatie van beide landen te vermijden: “De koloniale wortels moeten gerooid worden, opdat wij aan een nieuwe toekomst kunnen werken en de geschiedenis kunnen herschrijven.”
Volgens Nsikus zal een “oprecht excuus” van het Belgisch Koningshuis op zich laten wachten. In zijn brief heeft Philippe ook verzuimt, de mensenrechtenschendingen van zijn voorgangers te vermelden.
Vóór de officiële Belgische koloniale bezetting had Koning Leopold II (1835-1909) het gebied, dat tegenwoordig de Demokratischen Republiek Congo vormt, als privébezit. Experts vermoeden, dat tussen acht en tien miljoen mensen onder zijn bewind om het leven kwamen. Volgens Nsiku werden door Leopolds troepen zelfs kinderen op grote schaal omgebracht. Kinderen werden als misdadigers gezien, wanneer zijn niet genoeg sap voor de rubberproductie inzamelden, de straffen die daarop stonden waren afhankelijk van de lusten van de militaire opzieners en konden variëren van verkrachting tot het afhakken van een hand of de doodstraf .
(Foto publiek domein: Congolees kind met afgehakte arm naast de ‘Belgische meester’)