Adieu CDA: Katholiek Tubbergen kiest massaal BBB

Leestijd: 2 minuten
58,8 procent van de stemmen
Dionderdag 16 maart 2023 – 06:49 uur – Bron: Redactie Kerk/ADN/RTV-Oost – Beeld: Screenshot

-Tubbergen- De gemeente Tubbergen gold binnen Twente en Nederland als zeer Rooms-Katholiek. Dit komt onder meer tot uiting in een vrij massaal Kerkbezoek en het hoogste percentage  KVP (Katholieke Volkspartij)- en later CDA-stemmers van geheel Nederland (60,99% bij de Gemeenteraadsverkiezingen 2018). Lees verder onder de reclame>

Boerenopstand

Het altijd zo rustige en lieflijke Tubbergen werd slechts tweemaal ‘wereldnieuws’ : In 1971 kwam Tubbergen in het nieuws vanwege een boerenopstand rond de ruilverkavelingen, met rellen en grootschalige vernielingen, waarbij onder andere het huis van de burgemeester beschadigd werd door brand. De ME moest er aan te pas komen om de gemoederen te bedaren.

Asielzoekers

In augustus 2022 ontstond tumult in Tubbergen door een aangewezen hotel als asielzoekerscentrum in de gemeente. Gedurende de zomer verergerde de situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel door de grote vraag naar slaapplekken wat leidde tot een zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra. Hoewel gesprekken met de gemeente al waren begonnen, gaf wethouder Ursala Bekhuis te zijn overrompeld door de beslissing van het COA. In Tubbergen gingen inwoners de straat op om tegen de beslissing van het COA te protesteren. Er ontstond  brand in het aangewezen hotel welke volgens het vermoeden van de politie aangestoken zou zijn.

PS-verkiezingen 2023

Gisteren 15 maart 2023 haalde Tubbergen weer het nieuws. De overwegend door-en-door Katholieke en CDA-trouwe bevolking bracht massaal, tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten, hun stem uit op partij BBB van Caroline van der Plas. In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de BoerBurgerBeweging met afstand de grootste partij geworden. De partij van Caroline van der Plas behaalde een, voor Nederland ongekend resultaat: 58,8 procent van de stemmen.

Het CDA was in Tubbergen de grootste verliezer. De Christendemocraten kregen 11,2 procent van de stemmen tegen 41,8 procent in 2019. Het CDA is in Tubbergen nog wel de tweede partij. In geen enkele andere gemeente steeg het opkomstpercentage zoveel als in Tubbergen: de opkomst lag 16 procentpunt hoger dan vier jaar geleden en kwam uit op 76,2 procent.

Ook in het Overijsselse Dinkelland heeft BBB meer dan de helft van de stemmen gekregen (52,3 procent). Het CDA was vier jaar geleden de grootste partij met 39 procent van de stemmen, maar is nu de tweede partij met 11,1 procent.