Adriaan van Dis terug bij VPRO-Zomergasten

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 16 mei 2024 ~ 10:41 uur ~ Bron: Redactie Varia/VPRO ~ Beeld: Nationaal Archief Emmen

-Hilversum- Adriaan van Dis (77) presenteert deze zomer een nieuw seizoen van het interviewprogramma Zomergasten. Dat maakt omroep VPRO bekend. Van Dis volgt daarmee Theo Maassen op, die in maart van dit jaar bekendmaakte te stoppen als presentator van het programma na privéproblemen. De cabaretier zou zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld.

Sinds Adriaan van Dis in 1983 debuteerde als televisiepresentator bij de VPRO, wordt hij geroemd om zijn innemende, erudiete en uitdagende gesprekken. In het bekroonde literaire praatprogramma Hier is… Adriaan van Dis scherpte hij zijn interviewtechniek tegenover gasten als Salman Rushdie, Willem Oltmans en W.F. Hermans. Vanaf 1999 presenteerde Adriaan van Dis vier seizoenen Zomergasten. Hij maakte vervolgens de reisseries Van Dis in Afrika en Van Dis in Indonesië.

Indrukwekkend oevre

Als schrijver heeft Van Dis een indrukwekkend oeuvre. Indië, Afrika, zijn getroebleerde jeugd en de tegenstellingen in de samenleving zijn regelmatig terugkerende thema’s in zijn werk. Hij won onder meer de Libris Literatuurprijs, en ontving voor zijn gehele oeuvre in 2015 de Constantijn Huygens-prijs. Het juryrapport vermeldde dat zijn werk bruist van ‘liefde voor ‘de ander’, van opmerkingsgave en nieuwsgierigheid naar diens achtergronden en motieven’.

Van Dis kijkt ernaar uit om een nieuw seizoen Zomergasten te maken: ‘Drie uur kopreizen met zes bijzondere Zomergasten. De problemen van de tijd verkennen en persoonlijke hartstochten in kaart brengen. Soms doorvragen en waar nodig ook de schaamte respecteren. Nuance is geboden, maar dat staat baldadigheid niet in de weg. In een tijd van snelle meningen en heftige standpunten verlang ik naar langzame televisie. Om de geest lenig te houden. Ik kan niet wachten.’

Ongewisse tijd

Hoofdredacteur VPRO Sarah Sylbing: ‘Ik verheug me op een seizoen Zomergasten met Adriaan van Dis. Zijn nieuwsgierigheid naar de ander en zijn kwaliteit om echt te luisteren maakt hem een fijne gesprekspartner. We leven in een ongewisse tijd waarin veel wordt geschreeuwd en gevonden. Van Dis is een man die zichzelf en zijn kijk op het leven blijft bijstellen en bevragen. De dans die hij aan zal gaan met de zes gasten en de nieuwe werelden die we samen met hem zullen betreden zullen ongetwijfeld tot nieuwe inzichten leiden. Wat mij betreft is hij de ideale gastheer van dit seizoen.’

Adriaan van Dis (1946) groeide op in de duinen, te midden van halfzussen en ouders met een traumatische Indische oorlogsgeschiedenis. Na een flirt met de toneelschool studeerde Van Dis Nederlands in Amsterdam en Stellenbosch (Zuid-Afrika). Over zijn reizen naar verschillende Afrikaanse landen en het Midden-Oosten schreef hij verhalen en reportages. En ook over zijn geliefde Parijs, waar hij jarenlang woonde.

In de jaren tachtig presenteerde Van Dis veelbekeken praatprogramma’s voor de VPRO. Ook was hij al eerder presentator van VPRO Zomergasten; van 1999 tot en met 2002. Hij publiceerde boeken die in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd zijn. Meest recentelijk De kolonie mept terugNaar zachtheid en een warm omhelzen, Vijf vrolijke verhalen en KliFi.

Op 11 mei 2022 ontving Adriaan van Dis een eredoctoraat van de Radboud Universiteit in Nijmegen voor zijn verdiensten als ambassadeur voor het leren van talen en culturen. Momenteel maakt Van Dis de podcast Van Dis Ongefilterd.

Het nieuwe seizoen van Zomergasten is van 21 juli tot en met 25 augustus 2024 te zien bij NPO 2.

 De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek.