Afghanistan: Jacht op Christenen in volle gang

Leestijd: 2 minuten
Maandag 30 augustus 2021 05:53 – Bron: 1010WINS/FA/WDR – Beeld: PB/YT
  -Kabul- Nadat zij de macht hebben overgenomen, zijn de taliban specifiek op zoek naar Christenen om hen te doden. Er is momenteel geen veilige vluchthaven, alle grenzen zijn gesloten en vliegverbindingen zijn onderbroken.

De Taliban heeft lijsten van Christenen die zij specifiek zoeken om hen te vermoorden en hun bezit in beslag te nemen. Dit melden diverse anonieme bronnen, waaronder zelfs een liberale Imam uit Kabul. De organisatie Frontier Alliance International heeft talloze ooggetuigenverslagen van misstanden in de openbaarheid gebracht en verslag gedaan aan de VN.

De meeste buitenlandse ambassades, zoals de Amerikaanse, zijn verlaten en niet langer een veilige haven. Alle grenzen met buurlanden zijn gesloten, alle vliegverbindingen zijn onderbroken. Mensen zouden naar de bergen vluchten om daar een veilig heenkomen te vinden.

De Amerikaanse omroep 1010-WINS meldt uit lokale betrouwbare bronnen, dat de taliban op straten en pleinen mensen willekeurig aanhoudt en hun telefoon afneemt om te controleren of er bijvoorbeeld een Bijbel-app op staat en controleert ook of mensen westelijke sites hebben bezocht. Mocht dit het geval zijn volgt ter plekke, zonder enige vorm van proces, hun executie. De taliban heeft overal informanten en spionnen, die hen op het spoor van ‘afvalligen’ brengen.

Ook zijn er steeds meer Afghanen die Christelijke buren of dorpsgenoten aangeven bij de talibanstrijders in ruil voor hun bezit. Zo is er een voorval bekend uit een wijk in de stad Herat, waar een man zijn Chaldees Christelijke buren had aangegeven. De vader en moeder en hun twee minderjarige kinderen werden daarna in de tuin geëxecuteerd. Hun woning en overige bezit als beloning aan de Afghaan overgedragen. Tal van zaken komen maar mondjesmaat naar buiten, vaak uit angst en schaamte. Zo zouden tal van (minderjarige) meisjes zijn verkracht of ontvoerd om als sexslavin te werken.

Thomas Schirrmacher, secretaris-generaal van de wereldwijd opererende Duitse Evangelische Alliantie, meldt in een persverklaring, dat al ver voor de overwinning van de taliban de situatie voor Christenen in Afghanistan levensbedreigend was, iets dat door de Nederlandse IND (Immigratie en Naturalisatie Dienst) altijd werd ontkend. Hoe fout de IND was bij haar beslissingen om Afghaanse Christenen terug te sturen blijkt nu steeds vaker. Uit Nederland gedeporteerde Afghaanse Christenen zijn momenteel onvindbaar, de kans dat zij nog in leven zijn is uiterst klein, omdat de IND-dossiers aan de Afghaanse autoriteiten werden overgedragen na de uitzetting uit ons land. Die dossiers zijn nu in handen van de nieuwe lokale taliban-machthebbers. Voor hen is de jacht op Christenen daarmee een simpele zaak geworden. Tot op de dag van vandaag weigert de nederlandse regering de uitzetting van Christenen naar Afghanistan te stoppen. Uitzetting en deportatie zijn een half jaar uitgesteld.

In de Afghaanse grondwet uit 2004, inmiddels grotendeels afgeschaft door de taliban, staat dat Afghanistan een Islamitische republiek is. De Islam is daarmee de officiële staatsgodsdienst. Religieuze minderheden hadden in Afghanistan nooit dezelfde rechten als Moslims, maar werden gedoogd. Daaraan komt nu, uiterst gewelddadig, een einde, aldus Schirrmacher.