Inwoners Burkina Faso massaal op de vlucht voor ‘islamitisch’ geweld

Vrijdag 06 augustus 2021 03:23 – Bron: ADN- Beeld: PB
 -Ouagadougou- De aanvallen door jihadistische groepen in Burkina Faso nemen dagelijks toe en worden gewelddadiger, zo waarschuwt de Verenigde Naties-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een recordaantal mensen ontvlucht het geweld, zowel binnen het land als over de grenzen heen.

Volgens de laatste cijfers van de Burkinese regering zijn in iets meer dan twee jaar tijd meer dan 1,3 miljoen mensen- ofwel 6 procent der bevolking – hun dorpen ontvlucht.

Aangezien de aanvallen op burgers en veiligheidstroepen onverminderd doorgaan, wordt die trend niet snel gekeerd. In de eerste helft van dit jaar vluchtten 237.000 mensen naar andere delen van Burkina Faso – een forse stijging vergeleken met de 96.000 in de tweede helft van 2020.

Asielzoekers

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR maakt zich ook zorgen over de toename van het aantal mensen dat een grens moet oversteken om in veiligheid te komen. Sinds januari zijn meer dan 17.500 mensen naar buurlanden gevlucht, bijna een verdubbeling van het totale aantal vluchtelingen uit het land in een half jaar.

Thans zijn er 38.000 Burkinese vluchtelingen en asielzoekers in de regio, onder wie 11.400 in Niger en 20.000 in Mali. Geweld en onveiligheid blijven in beide landen hulp aan de asielzoekers hinderen.

De UNHCR, pleit dringend voor meer middelen om de groeiende humanitaire behoeften in Burkina Faso en de buurlanden aan te pakken. Volgens de instelling is er dit jaar zo’n 259,3 miljoen dollar nodig, tot nu toe is amper de helft daarvan beschikbaar.

 

Geef een reactie op dit artikel