Al bijna 71 miljoen vluchtelingen wereldwijd

Leestijd: 2 minuten

Vluchtelingenaantal blijft groeien. Situatie Ethiopië dramatisch

door Inga Kilian

 -Addis Abeba- Wereldwijd zijn meer mensen op de vlucht dan ooit tevoren. 70,8 miljoen! vluchtelingen telde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in 2018 – een verdubbeling ten opzichte van 20 jaar geleden.

Het absolute negatief-record had Ethiopië: Ongeveer 1,5 miljoen mensen waren hier in 2018 op de vlucht – in geen enkel ander land ter wereld waren er zo veel.

98 procent van hen vluchtten van de ene provincie in de andere – daarmee verdubbelde het aantal binnenlandse vluchtelingen. Oorzaak voor vlucht en verdrijving zijn gewelddadige conflicten tussen de rond 100 verschillende etniciteiten in de multi-cultistaat aan de hoorn van Afrika.

Hoewel Ethiopië en de sinds 2018 gekozen minister-president Abiy Ahmed voor hun reformkoers en de vluchtelingenpolitiek internationale lof ontvangen, is de veiligheidssituatie in vele provincies van het land sterk afgenomen. “De wederzijdse haat van diverse stammen en groeperingen heeft dramatische vormen aangenomen”, zegt de vluchtelingencommissaris van de Duitse Bisschoppenconferentie, Aartsbisschop Stefan Heße, die de situatie ter plaatse, eind mei, in ogenschouw nam.

Juist de inheemse vluchtelingen zitten in een wanhopige situatie, omdat zich niemand verantwoordelijk voelt voor hen. Duizenden hunner leven in provisorische kampementen nabij de stad Gonder. “Niemand ziet ons, niemand helpt ons”, zegt familievader Adissu. Hij behoort tot de stam der Kemant en is met vrouw en kinderen wegens het conflict met de stam der Amharen gevlucht. “In de tenten is het koud, wij slapen op de grond, wij hebben geen dekens, wij hebben niets te eten en geen schoon drinkwater.”

In de omgeving helpen Kloosterzusters met een noodopvang. Spontaan hebben zij de deuren geopend voor de vluchtelingen. Rond 250 kinderen gaan bij de Zusters naar school en krijgen een middagmaaltijd. Velen van hen zijn getraumatiseerd, zegt Zuster Theresa. Regelmatig zijn er berichten van brutale overvallen, een aantal leden van de Kemant-stam zijn de oren afgesneden, “om hen te laten zien, naar wie zij moeten luisteren”. Zulke gruweldaden creëren een spiraal van geweld.

Naast de rond drie miljoen inheemse vluchtelingen is Ethiopië met ongeveer een miljoen mensen in Afrika de nummer twee als het gaat om opname van buitenlandse vluchtelingen – deze vluchtelingen komen uit de door crises getroffen naburige staten zoals Zuid-Soedan, Somalië of Eritrea.

Alleen al 401.600 vluchtelingen uit Zuid-Soedan leven in de Ethiopische grensregio, de meeste in vluchtelingenkampen, een deel bij familie of vrienden in Ethiopië. Een van de kampen is het Jewi Refugee Camp in Gambella met rond 64.000 bewoners. Sinds maart 2015 bestaat dit kamp.

Een verzoeningscommissie onder leiding van de Aartsbisschop van Addis Abeba, Kardinaal Berhaneyesus Souraphiel, helpt de conflicten te sussen. Een ding benadrukt de regering: Zonder internationale hulp kan Ethiopië de  enorme uitdaging door de miljoenen vluchtelingen nauwelijks aan.

Bron: Inga Kilian/KNA Foto: Pixabay