-Brussel- Oostenrijks onderzoek heeft in graanproducten alarmerend hoge niveaus vastgesteld van trifluorazijnzuur, een PFAS-variant. De gemeten niveaus zijn drie keer hoger dan in een vergelijkbare studie acht jaar geleden.
Trifluorazijnzuur of TFA is een zogenaamde korteketen-PFAS, die bijzonder hardnekkig is in het milieu en vooral bekendstaat als restproduct van pesticidengebruik in de landbouw. Het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) wil de stof classificeren als ‘vermoedelijk toxisch voor de voortplanting’.
Na eerdere alarmerende studies over de concentraties in grond- en drinkwater heeft de Oostenrijkse organisatie Global 2000 de concentraties getest in granen en graanproducten als brood, pasta, gebak en ontbijtgranen. Zowel biologische als conventionele producten werden onderzocht.
Alomtegenwoordig
Elk van de geteste producten bleek verontreinigd met TFA, variërend van 13 microgram per kilogram in biologisch geteelde rogge tot 420 microgram in conventionele boterkoekjes. Die concentraties zijn honderd tot duizend keer hoger dan gehaltes in regen-, grond- en drinkwater.
Conventionele producten bleken gemiddeld tot drie keer meer verontreinigd dan biologische producten. Maar ook alle 24 geteste biologische producten hadden dus besmettingsniveaus boven de 10 microgram per kilo.
“Het gehalte aan TFA, met name in brood en pasta, is zeer zorgwekkend en vereist onmiddellijke actie om verdere opeenstapeling in het milieu te voorkomen”, zegt Helmut Burtscher-Schaden, milieuchemicus bij GLOBAL 2000 en auteur van de studie. “In conventionele graanproducten waren de gemiddelde gehaltes zo hoog dat een gezondheidsrisico voor kinderen niet langer kan worden uitgesloten.”
Niet onverwacht
TFA-expert Hans Peter Arp, hoogleraar Milieuchemie aan de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie, beschouwt de onderzoeksresultaten als een verdere bevestiging van de massale en versnelde accumulatie van TFA in water, bodem en planten.
“Deze studie is schokkend, maar niet onverwacht voor degenen onder ons die TFA bestuderen”, zegt hij. “We zien dat de TFA-niveaus in ecosystemen, bij mensen en bij dieren wereldwijd snel toenemen. Daarom moeten we nu bespreken hoe we die snelle toename kunnen beteugelen, voordat deze vervuiling de planetaire grenzen overschrijdt en er toxische effecten op kwetsbare populaties optreden.”
Enkele weken geleden vond een gelijkaardige studie ook al hoge concentraties TFA in Europese wijnen.