Amazone-Synode van 6-27 oktober

Leestijd: < 1 minuut  – Vaticaanstad- Het Vaticaan heeft voor aankomende herfst de exacte datum voor de Amazone-Synode aangekondigd. Dienovereenkomstig vindt de vergadering van de Bisschoppen plaats van 6 tot en met 27 oktober in Vaticaanstad. Zoals het Synodesecretariaat deze week aankondigde, is het thema: “Amazonia: nieuwe wegen voor de kerk”. Tijdens de Synode zal ecologie een van de hoofdthema’s zijn.  Aangekondigd was de ontmoeting van Bisschoppen en Religieuzen uit landen in het Amazonegebied al enige tijd geleden, maar een exacte datum ontbrak nog.

De Synode moet adviseren over nieuwe vormen van Pastorale zorg in gebieden met weinig Priesters, de rechten van inheemse volkeren versterken en de omgang met ecologische aspecten van de regio. Af-gelopen maandag begon een werkgroep in Rome met de voorbereiding van de synode. ‘s- Morgens ontving Paus Franciscus de Braziliaanse Kardinaal Claudio Hummes, de Colombiaanse Bisschop Juan Carlos Barreto en een vertegenwoordiger van het Panamese Kerknetwerk Repam.

Onder de 80 deelnemers aan de Amazone-Synode zijn de leiders van de Bisschopsconferenties in het Amazonegebied, evenals verschillende Kardinalen, Religieuzen en experts op het gebied van theologie, de inheemse bevolking en ecologie.

De Synode-regels die de Paus afgelopen herfst heeft hervormd, zorgen er voor dat de voorbereidingen voor een Synode veel meer aandacht en tijd krijgen. Zelfs vóór de Jeugdsynode van oktober 2018 was er een voorbereiding van een vol jaar.

Bron: Vaticaanse Nieuwsdienst Foto: PB-Fabio Wanderlei