Amerikaanse studie linkt PFAS aan thee, vlees en fastfood

Leestijd: < 1 minuut

 

Woensdag 7 februari 2024 ~ 08:42 uur ~ Bron: Redactie Varia/IPS ~ Beeld: Publiek domein

-Brussel- Thee, vlees en bewerkt voedsel stellen ons vaker bloot aan PFAS-chemicaliën. Dat blijkt uit onderzoek bij zeshonderd Amerikanen.

De gezondheidsrisico’s van PFAS – voluit per- en polyfluoralkylstoffen – zijn steeds meer duidelijk. Ze verstoren ons hormoonsysteem, verzwakken onze botontwikkeling en vergroten het risico op fertiliteitsproblemen en kanker. Maar de stoffen zijn vrijwel alomtegenwoordig, en het is moeilijk te bepalen hoe we er als mens het meeste mee in aanraking komen.

Onderzoek door de University of Southern California licht nu een tipje van de sluier, tenminste wat voeding betreft. De onderzoekers volgden meer dan zeshonderd jongvolwassenen in de VS, die hun inname van vleeswaren, groenten en brood, en dranken als frisdrank, thee en melk rapporteerden. Ze hielden ook bij hoe vaak ze zelfbereide maaltijden aten en hoe vaak ze op restaurant of in een fastfoodketen aten.

Die informatie werd vergeleken met de resultaten van hun bloedstalen. Daaruit blijkt dat vooral thee en de consumptie van vlees in verband gebracht kan worden met hogere PFAS-waarden in het bloed. Ook wie vaker fastfood of ultrabewerkt voedsel eet, toont hogere waarden.

“We beginnen te zien dat zelfs voedingsmiddelen die metabolisch vrij gezond zijn, besmet kunnen zijn met PFAS”, zegt Hailey Hampson, hoofdauteur van het onderzoek in Environment International. “Deze bevindingen benadrukken de noodzaak om op een andere manier te kijken naar wat ‘gezonde’ voeding inhoudt.”