Amnesty: Paus moet regeringen in Afrika ter verantwoording roepen

Leestijd: 2 minuten -Johannesburg- (KNA) Amnesty International roept Paus Franciscus op, om zich tijdens zijn voorgenomen reis naar Afrika sterk te maken voor de mensenrechten.

Speciale aandacht zou de Paus daarbij moeten hebben voor zijn eerste beide reisdoelen, Mozambique en Madagaskar. “Paus Franciscus moet de mensenrechtencrises ter sprake brengen, die zich momenteel  in de beide landen ontvouwen, en de politieke leiders eraan herinneren, dat de ogen van de hele wereld op hen gericht zijn”, zei Amnesty-directrice voor Zuidelijk-Afrika, Muleya Mwananyanda, maandag in Johannesburg.

Met het oog op Madagaskar klagen de mensenrechtenactivisten de onevenredig lange gevangenhouding bij strafprocesonderzoeken en aanhoudingen aan; de verdachten zitten vaak meerdere maanden in overvolle gevangenissen, alvorens het tot een proces komt.

Ook heeft Amnesty kritiek op het feit dat het op het eiland tot buitengerechtelijke executies van vermoedelijke veedieven komt. In Mozambique, waar Paus Franciscus woensdag aankomt, kwam het volgens Amnesty tot “intimidaties en bedreigingen” tegen maatschappelijke organisaties, journalisten en regimecritici.

Een journalist, die berichtte over verdrevenen in de onrustige provincie Cabo Delgado, werd gearresteerd en mishandeld. In de noordelijke provincie eisten aanslagen door extreme moslims zelfs 200 doden.

Zijn geplande reis naar Afrika brengt Paus Franciscus van 4 tot 10 september naar Mozambique, Madagaskar en Mauritius. Veel mensen in de regio hopen, dat de Heilige Vader ook politieke en maatschappelijke misstanden zoals armoede, milieuproblemen en conflicten aan zal kaarten. “In beide landen kan Paus Franciscus’ stem voor de mensenrechten een krachtig werktuig tot verandering zijn”, aldus Amnesty.

Foto: Pixabay