Arjan Lock in EO-programma ‘Pasen onder Vuur’ op zoek naar verhalen van hoop tussen de Israëli en Palestijnen

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 20 maart 2024 ~ 06:03 uur ~ Bron: Redactie Varia/EO-Ilse Kwint ~ Beeld: EO

-Hilversum- EO-presentator Arjan Lock reist af naar Israëlische en Palestijnse gebieden. Hij gaat op zoek naar verhalen van hoop en verbinding, in tijden van oorlog. Arjan gaat in gesprek met Zakaria, Yonatan en Rami die hun verhalen delen. Mensen met verschillende achtergronden, maar allemaal geconfronteerd met geweld en verdriet. De EO-presentator vertelt: “Ik zie door het verdriet een diep verlangen naar vrede.”

Zakaria
Zakaria is 28 jaar oud en neergeschoten door een Joodse kolonist. Hij kan alleen nog zitten en kleine stukjes lopen; de kogel heeft te veel kapot gemaakt in zijn lichaam. Hij kijkt naar zijn spelende kinderen en daarna dwalen zijn ogen af. “Stukje bij beetje wordt ons land afgenomen.” Zijn vurige wens is dat zijn kinderen in vrede mogen blijven wonen in hun huis. Hij zegt tegen Arjan: “Ik bid voor jouw huis en voor het mijne om vrede.”

Yonatan
Op 7 oktober 2023 schreef Yonatan’s moeder, Vivian Silver, aan hem dat Hamas haar huis binnenviel. Vivian Silver was een Canadees-Israëlische vredesactiviste en vrouwenrechtenactiviste. Ze werd gedood tijdens het bloedbad in Be’eri, een onderdeel van de door Hamas geleide aanval op Israël in 2023. Yonatan: “Mijn moeder leidde een leven vol zingeving. Ze was toegewijd aan vrede. Zij creëerde altijd betekenis in haar leven. Dat is ook hoe ik het wil doen.”

Na ‘Kerst onder vuur’ is nu ‘Pasen onder vuur’ te zien op zondag 31 maart om 22.25 uur bij de EO op NPO 2.