Artsen Zonder Grenzen trekt hulpverleners terug uit grensregio Polen en Belarus.

Leestijd: 2 minuten
Zondag 30 januari 2022 07:44 – Bron: ADN/AZG – Beeld: PB
  -Geneve- De medische hulporganisatie ‘Artsen Zonder Grenzen’ trekt haar hulpverleners terug uit de grensregio tussen Polen en Belarus. De organisatie laat weten dat de Poolse autoriteiten hen geen toegang geeft tot de vluchtelingen en migranten die in het gebied vastzitten, en die hulp nodig hebben. “Het aantal doden zal er waarschijnlijk toenemen.”

Artzen Zonder Grenzen (AZG) laat weten dat Poolse autoriteiten haar meermaals verhinderden om de grensregio te bereiken, waar grote groepen migranten in barre winterse omstandigheden vastzitten. “Sinds oktober vroeg AZG herhaaldelijk toegang tot de afgesloten gebieden en tot de Poolse grenswachtposten, maar zonder succes”, zegt Frauke Ossig, de veiligheidscoördinator voor AZG in Polen. “Wij weten dat er nog steeds mensen zijn die de grens oversteken en zich verstoppen in het bos, die hulp nodig hebben. Maar ondanks onze inzet om mensen op de vlucht te helpen, waar deze zich ook bevinden, hebben wij hun in Polen niet kunnen bereiken.’

Politieke speelbal

Sinds de zomer van 2021 proberen duizenden migranten de Europese Unie te bereiken vanuit Belarus. Te voet proberen zij de grens over te steken naar Litouwen en Letland en Polen.

De EU beschuldigt Belarus ervan migranten met toeristenvisa in te vliegen vanuit het Midden-Oosten, om hen dan de oversteek laten te maken naar de EU-lidstaten met valse beloften. Volgens waarnemers is het een tactiek van de Belarussische president Loekasjenko om druk te zetten op het blok als vergelding voor Europese sancties.

De facto zitten de migranten al maandenlang vast tussen wal en schip, met de Belarussische veiligheidstroepen die hen de grens overjagen en de Poolse militairen die hen even hard weer terugsturen. Sinds september heeft Polen de noodtoestand uitgeroepen in de grensstreek met Belarus, waardoor ngo’s of journalisten geen toegang hebben tot het gebied, een feit dat in strijd is met de mensenrechten.

Volgens AZG stierven in 2021 minstens 21 mensen in de grensstreek.

Daardoor zijn veel van hen zich volgens AZG gaan verstoppen in de uitgestrekte bossen uit angst voor de veiligheidstroepen. Het ruige terrein in winterse omstandigheden is uitermate gevaarlijk zonder eten, onderdak of geschikt materiaal. Volgens de medische hulporganisatie stierven in 2021 minstens 21 mensen in de grensstreek.

“Zolang onpartijdige, niet-gouvernementele humanitaire groepen deze mensen niet kunnen bereiken om hen te voorzien van water, voedsel, warme kleding en medische zorg, zal het aantal doden vrijwel zeker toenemen naarmate de temperaturen streng winters zijn”, zegt AZG in een persverklaring.