AZG: “Verkrachtingen op grote schaal in kampen Oost-Congo”

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 19 mei 2023 – 06:01 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: Publiek domein

 -Parijs- De medische hulporganisatie ‘Artsen Zonder Grenzen’ slaat alarm vanwege het grote aantal gevallen van seksueel geweld in de vluchtelingenkampen in Oost-Congo. De regio wordt geteisterd door gevechten tussen milities en het regeringsleger.

In de afgelopen 14 dagen heeft Artsen Zonder Grenzen (AZG) al  670 slachtoffers van seksueel geweld, van alle geslachten en leeftijden behandeld in kampen voor intern ontheemden rond Goma, de hoofdstad van de provincie Kivu in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De aantallen blijven maar stijgen.

 

‘Al maanden behandelen onze teams een groot aantal gevallen, maar nooit eerder op zo’n catastrofale schaal als de afgelopen weken.’

Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen wegens gevechten tussen het leger en de M23-milities. Volgens AZG hebben zijn het afgelopen jaar meer dan een miljoen mensen hun huizen ontvlucht vanwege het geweld en meer dan 600.000 onder hen hebben hun toevlucht gezocht in kampen in en rond de provinciehoofdstad Goma.

De levensomstandigheden in die kampen gaan van kwaad naar erger. “Elke dag worden rond de 50 nieuwe slachtoffers van seksueel geweld behandeld door onze teams in de kampen voor ontheemden”, zegt Jason Rizzo, AZG-coördinator in Noord-Kivu.

“Al maanden behandelen onze teams een groot aantal gevallen, maar nooit eerder op zo’n catastrofale schaal als de afgelopen weken“, aldus Rizzo.

 

Brandhout en voedsel

Vrouwen en tieners maken melding van aanvallen door gewapende groepen wanneer zij de jungle intrekken op zoek naar brandhout en voedsel.

“Nadat wij in het kamp aankwamen, begon een van mijn kinderen tekenen van ondervoeding te vertonen… Ik besloot naar het bos te gaan om hout te verzamelen om te verkopen, zodat ik eten kon kopen. Toen kwam ik bandieten tegen die mij aanvielen”, vertelt een vrouw die haar toevlucht zocht in het Rusayo-kamp naast Goma.

AZG klaagt het nijpende gebrek aan voedingsmiddelen en basishygiëne aan in de kampen. “Er moet voorzien worden in basisbehoeften zoals toegang tot voedsel, water en sanitaire voorzieningen”, zegt Rizzo. “Ook moeten maatregelen worden getroffen om met name vrouwen en tieners te beschermen tegen seksueel misbruik.”