Barcelona wil zaligverklaring van de ‘architect van God’ Antonio Gaudí

Leestijd: 3 minuten
Zaterdag 23 december 2023 ~ 06.02 uur ~ Bron: Redactie Kerk ~ Beeld: Publiek domein/MariaBode

 -Barcelona- De wereldberoemde Spaanse architect Antonio Gaudí heeft zijn stempel gedrukt op het aanzien van de stad Barcelona als niemand anders. Derhalve wordt hij niet alleen beschouwd als een ‘dienaar van God’, maar ook als een ‘architect van God’. En nu, meer dan 90 jaar na zijn dood, zet Barcelona zich in voor zijn zaligverklaring in 2026. Lees verder onder de reclame>

In 1992, meer dan 60 jaar na zijn dood, werd Gaudí door Paus Johannes Paulus II erkend als ‘Siervo de Dios (Dienaar van God). Dit betekent dat de RK-Kerk officieel heeft erkend dat Gaudí een leven van deugdzaamheid heeft geleid en dat zijn zaak voor zaligverklaring kan worden voortgezet.

Belangrijke stap

De Aartsdiocese van Barcelona heeft zich sindsdien ingezet voor de zaligverklaring van Gaudí en heeft onlangs een belangrijke stap gezet in dit proces. In 2019 richtte Kardinaal en Aartsbisschop van Barcelona, Juan José Omella, de ‘Asociación Canónica Pro Canonización’ vereniging op. Deze vereniging, welke door Omella is opgericht om het proces naar zaligverklaring te versnellen, vervangt de civiele vereniging die tot nu toe verantwoordelijk was voor de zaak van de arquitecto de Dios (‘architect van God’).

Het fundamentele argument (positio) voor de zaligverklaring van Gaudí is ingediend bij het Dicasterie voor de Heiligverklaringen in het Vaticaan. Dit Dicasterie behandelt volgens de voorgeschreven procedure alles met betrekking tot de zalig- en heiligverklaringen. Het dicasterie geeft speciale richtlijnen en biedt advies en aanwijzingen aan de diocesane Bisschoppen, die verantwoordelijk zijn voor de instructie van de zaak.

De positio bevat alle informatie over het leven en de deugden van Gaudí, evenals getuigenissen van mensen die hem hebben gekend en bewonderd. Het is een belangrijk document dat zal dienen als basis voor de beslissing over zijn zaligverklaring.

De architect van God

Gaudí’s werk was revolutionair en brak met de traditionele architectonische stijlen van zijn tijd. Hij gebruikteorganische vormen en natuurlijke elementen in zijn ontwerpen en creëerde zo unieke en adembenemende gebouwen. Zijn werk wordt vaak omschreven als ‘architectuur van de natuur’ of ‘architectuur van God’.

Maar het was niet alleen zijn genialiteit als architect die hem deze bijnaam bezorgde. Gaudí’s geloof en toewijding aan God waren duidelijk zichtbaar in zijn werk. Hij zag zijn architecturale creaties als een manier om zijn geloof uit te drukken en de schoonheid van God te eren. Dit maakt hem niet alleen een architect, maar ook een ‘architect van God’. Lees verder onder de afbeelding>

Toeristische attractie

De Sagrada Familiais niet alleen een architectonisch meesterwerk, maar ook een belangrijke toeristische attractie in Barcelona. Jaarlijks trekt het miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Maar dit is niet het enige werk van Gaudí dat de stad siert.

Een ander beroemd gebouw van zijn hand is Casa Batlló, een modernistisch herenhuis in het centrum van Barcelona. Het gebouw is bekend om zijn kleurrijke gevel en organische vormen, die typerend zijn voor Gaudí’s stijl, net zoals het bijna ertegenover gelegen appartementengebouw ‘La Pedrera’ of ‘Casa Milà’. Ook Park Güell, een park ontworpen door Gaudí, is een populaire toeristische attractie in de stad.

Economische impact

De erfenis van Gaudí gaat echter verder dan alleen zijn architectonische meesterwerken. Zijn werk heeft een diepgaande invloed gehad op de stad Barcelona en haar inwoners. Zijn unieke stijl heeft de stad gevormd en heeft andere kunstenaars en architecten geïnspireerd.

Bovendien heeft Gaudí’s werk ook een economische impact gehad op de stad. Zijn gebouwen trekken jaarlijks miljoenen toeristen, hetgeen bijdraagt aan de lokale economie en werkgelegenheid creëert. Dit maakt hem niet alleen een belangrijke figuur in de geschiedenis van Barcelona, maar ook een belangrijke factor in de hedendaagse samenleving.