Basiliek Oudenbosch heeft restauratie nodig en zoekt hulp

Leestijd: 2 minuten
Dinsdag 23 januari 2024 ~ 07:19 uur ~ Bron: Redactie Kerk/SBB ~ Beeld: Publiek domein

-Oudenbosch- De prachtige basiliek in het Brabantse Oudenbosch, een ‘bijna kopie’ van de Sint Pieter in Vaticaanstad, verkeert in de probleemzone. Ooit in de periode 1865 tot 1880 gebouwd, vraagt dit imposante gebouw veel onderhoud.

Decennialang had de basiliek van Oudenbosch geen problemen om de onderhoudskosten op te brengen. Maar tijden veranderen, kerkbezoek daalt, subsidies verdwijnen en toeristen bleven weg in de coronajaren, kortom de beurs wordt krapper. Daarom doet Stichting Behoud Basiliek een beroep op Oudenbosch en de rest van het land en Vlaanderen.

1954

Stichting Behoud Basiliek is verantwoordelijk voor het onderhoud, renovaties en subsidieaanvragen voor het onderhoud aan de Basiliek van Oudenbosch. De Stichting is opgericht toen de eerste grootschalige onderhoudswerkzaamheden zich aankondigden, in 1954.

De stichting die zo snel mogelijk met restauratiewerkzaamheden wil aanvangen hoopt  dat inwoners van de Koepelstad en de rest van ons land een bijdrage willen doen of bijvoorbeeld donateur willen worden.

Top 100

Zangeres Claudia de Breij noemde de basiliek ooit “het zo ongeveer lelijkste bouwwerk van het land”, maar de gemiddeld 80.000 toeristen die jaarlijks de schoonheid van de basiliek aanschouwen denken daar geheel anders over. De basiliek is dan ook met afstand de nummer één trekpleister voor bezoekers van Oudenbosch en staat in de top 100 monumentenlijst. Buijs: ,,Het gebouw is echt ontzettend belangrijk voor het toerisme in de gemeente en misschien wel voor de regio.

De restauratie van bepaalde delen van het gebouw kan niet meer lang op zich laten wachten. De stichting hoopt nog dit jaar aan de voorgevel te kunnen beginnen. Op de gemeente Halderberge, waar Oudenbosch onder valt, is inmiddels een beroep gedaan voor steun. Dat geldt ook voor provincie en rijk.

Bij de laatste grote restauratie in de jaren 1950 van de vorige eeuw droeg de bevolking gul bij, maar dat was een andere tijd. Het kerkbezoek lag hoog, dat is nu wel anders. Tocht hoopt de restauratiecommissie dat veel (oud)inwoners een bijdrage doen om het pronkjuweel van Oudenbosch in stand te houden.

Mocht U ook willen steunen, klik dan H I E R voor de mogelijkheden. Bekijk ook onderstaande video.