Beatrix jarig vandaag (85): en wat u nog niet wist over haar

Leestijd: 3 minuten
Dinsdag 31 januari 2023 – 00:01 uur – Bron: Redactie Kerk – Beeld: RVD
 -Lage Vuursche- Prinses Beatrix viert vandaag haar verjaardag. 85 jaar!  Zij viert het in huiselijke kring op Kasteel Drakensteyn Slotlaan 8, 3749 AA Lage Vuursche. Beatrix werd geboren op 31 januari 1938 om 09.47 uur op Paleis Soestdijk als oudste dochter van prins Bernhard en prinses Juliana. Lees verder onder de reclame>

Zij heet voluit Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses van Lippe-Biesterfeld. De naam Beatrix betekent: zij die gelukkig maakt. Haar namen Wilhelmina en Armgard zijn een vernoeming naar beide grootmoeders.

Haar woonadres kan U gebruiken voor het sturen van een felicitatie of een bloemetje, als deze maar niet oranje zijn, daar heeft zij een hekel aan. Dat en nog een paar weetjes over de voormalig Koningin :

Tijdens de zwangerschap van Juliana kreeg wijlen Prins Bernhard in november 1937 een ernstig auto-ongeval nabij Diemen, waarbij hij een schedelbasisfractuur en een zware hersenschudding opliep, waarna de hoogzwangere Juliana haar intrek in het ziekenhuis nam.

Prins Bernhard wilde dat de klemtoon op de a in Beatrix moest liggen (dus op zijn Duits), maar het werd uiteindelijk de e. Haar informele roepnaam is Trix.

Op 12 mei 1938 werd Beatrix gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk te ‘s-Gravenhage. De doop werd rechtstreeks uitgezonden via de radio. Tsja en ons bent zuunig:  Beatrix droeg een doopjurk uit 1880, die eerder werd gedragen door haar moeder en oma!

 

Zij is als ‘een buizerd in het zwerk van ons staatsbestel’. Deze bloemrijke karakterisering is afkomstig van oud-Premier Dries Van Agt. 

Media

De samenleving leek onder Beatrix sneller te veranderen  dan het hof. Steeds vaker ontstaat er  plotseling een door de media uitvergroot sentiment over wat de Koningin wel of  niet moet doen. De afwezigheid bij de uitvaart  van Paus Johannes Paulus II leidde  tot vervaarlijke reacties. Evenzeer was er ophef over het feit dat oud-Premier Dries van Agt na zijn terugtreden geen Minister van Staat mocht worden van Beatrix.

Niet alleen in de  Kersttoespraken maar ook bij staatsbezoeken heeft Beatrix ruimte voor een eigen inbreng en betekenis. Bij deze gelegenheden  staat de eigen persoonlijkheid  voorop. Het staatshoofd als morele instantie staat of valt natuurlijk met de kwaliteiten van de (toevallige) monarch.  Beatrix bereikte in de laatste jaren hoogten die aan de voormalige Duitse President Von Weizsäcker herinneren. Moedig  waren de ‘op eigen gezag’ uitgesproken woorden tijdens het bezoek aan Israël over de tekortkomingen van Nederland tijdens de Duitse bezetting. Geen nieuw inzicht was het, maar wel opmerkelijke  woorden voor een Nederlands staatshoofd.

Prinses Beatrix deed in 2013 weliswaar afstand van de troon, maar ze maakt uiteraard nog steeds deel uit van het vermogen van het koningshuis. Zij ontvangt een jaarlijks salaris, in 2021 bedroeg dit nog 560.000 euro. En dat is belastingvrij.

Mocht U een bloemetje willen sturen, het adres staat bovenaan in dit artikel, onderstaand een banner, als u daar op klikt komt het allemaal goed.