Bedreigers schrijver Pim Lammers vandaag voor de rechter

Leestijd: 2 minuten
Vrijdag 1 september 2023 – 06:12 uur – Bron: ADN – Beeld: P. Lammers prive

-Utrecht- Drie mannen en twee vrouwen moeten hedenmiddag terecht staan vanwege (doods)bedreiging tegen schrijver Pim Lammers. 

Lammers legde in februari zijn opdracht voor de Kinderboekenweek neer omdat hij doodsbedreigingen had ontvangen. De bedreigingen volgden na online-aanvallen op de schrijver vanwege een verhaal voor volwassenen, welke hij bijna tien jaar geleden schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer.

De ophef ontstond nadat een uiterst rechtse ‘Katholieke’  lobbygroep, de Volendamse zangeres Monique Smit en model Kim Feenstra online een paar zinnen uit het verhaal online hadden gedeeld en ‘bekritiseerd’.

Boekenbal

Uiteindelijk las Lammers het gedicht dat hij voor de Kinderboekenweek had geschreven, voor op het Boekenbal begin maart. De politie stelde vanaf het begin deze zaak uiterst serieus te nemen.

“Bedreiging is een ernstig en strafbaar feit. Het vrije woord is een groot goed en wij willen en moeten dat beschermen en bewaken”, aldus een woordvoerder van het OM. De verdachten komen uit Hoevelaken, Kaatsheuvel, Venlo (twee) en Amsterdam. De zaak dient vanmiddag bij de politierechter van de rechtbank in Utrecht.