Bedside Singers zingen al 5 jaar aan bed van stervenden

Leestijd: 2 minuten
Woensdag 8 mei 2024 ~ 06:34 uur ~ Bron: Redactie Varia/Bedside singers ~ Beeld: EMB
De Bedside singers (Beeld Embedded Pictures)

-Amsterdam- Vijf jaar geleden startte Bedside Singers in Amsterdam Oost. Het is het eerste koor in Nederland dat zingt voor mensen in de stervensfase. In die vijf jaar groeide het aantal Bedside Singerskoren explosief naar 43 koren verspreid over het land.

Petrie Akkerman richtte het eerste koor op en later volgde de stichting Bedside Singers Nederland. Petrie: ‘Muziek is ontzettend krachtig, je kunt ermee raken en verbinden. Het komt direct binnen. We horen vaak terug dat mensen zich gedragen en gesteund voelen door onze rustgevende liedjes. Laatst wist iemand dat zo mooi te beschrijven. Ze zei: ‘Ik voel me als een plantje dat water krijgt’. Bovendien is wetenschappelijk aangetoond dat het luisteren naar muziek zorgt voor pijnvermindering. We zien dan ook regelmatig dat de ademhaling rustiger wordt als we zingen.’

Zingen voor mensen in de laatste levensfase

Bedside Singers zingen voor mensen in de laatste levensfase: thuis, in een hospice, ziekenhuis of verpleeghuis. Zij komen met drie of vier zangers langs en zingen rustgevende liedjes om ruimte te bieden voor ontspanning, troost en bezinning.

In veel culturen is het zingen voor stervenden gewoon. Bedside Singers Nederland wil deze traditie een plek geven in Nederland. De ambitie van de stichting is dat iedereen die dat wil kan worden toegezongen. Bedside Singers Nederland wil het stervensproces verlichten door te zingen aan het bed, als waardevolle aanvulling op het palet van complementaire palliatieve zorg in Nederland. Zij ziet sterven als onderdeel van het leven en vindt het belangrijk om het sterfbed met elkaar te dragen.

Om het 5-jarig jubileum te vieren, liet de stichting een korte documentaire maken. Hierin kun je zien hoe een bezoek van de Bedside Singers Amsterdam in het hospice in Amsterdam Zuidoost gaat.

Ook in het kader van het 5-jarig jubileum nemen de Bedside Singers Amsterdam op 21 en 22 juni het ‘Songbook for the Bedside Singers’ in ontvangst, tijdens het concert van Les Dames Vocales. De toonaangevende dirigent Jeroen Spitteler componeerde namelijk een tiental Bedside Singers-liedjes. Hij overhandigt het liedjesboek aan oprichter en artistiek leider Petrie Akkerman. Ook zingt het koor Les Dames Vocales een aantal liedjes uit het boek als première.

Wilt u ook meer weten over de Bedside Singers: Kijk dan op bedsidesingers.nl voor meer informatie.