Belgen brengen ‘geschut in stelling’ voor Pausbezoek

Leestijd: 2 minuten
Donderdag 21 december 2023 ~ 13.15 uur ~ Bron: Redactie Kerk/VRT ~ Beeld: MariaBode

-Brussel- Tijdens een interview met de Mexicaanse TV gaf Paus Franciscus aan dat België, één van de landen is die hij volgend jaar wil bezoeken. De Heilige Vader gaat in op een uitnodiging van het Belgisch Koningshuis om de viering van zeshonderd jaar Katholieke Universiteit Leuven bij te wonen. De uitnodiging daartoe deden Koning Filip en zijn vrouw Mathilde op een privéaudiëntie in het Vaticaan. De KU Leuven bevestigt de komst van de Paus, al is de exacte datum nog niet bekend.

Het Vlaams Parlementslid Hannelore Goeman (Vooruit) reageerde onmiddelijk: “Het lijkt mij de perfecte gelegenheid voor formele excuses voor het leed van alle slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.”

Maar zij is niet de enige die vragen voor de Paus heeft. De rector van de KU Leuven, Luc Sels, ziet in het bezoek de perfecte mogelijkheid om met de Paus ‘in dialoog te gaan’ over maatschappelijke vraagstukken., zoals vluchtelingen, duurzaamheid en geopolitieke conflicten, maar ook over de problemen in de Kerk zelf,” zegt Sels.

Nooit antwoord

Voor Priester Rik Devillé, die al jaren strijdt voor meer erkenning van slachtoffers van misbruik in de Moederkerk, komt het geplande bezoek mooi uit. Vanaf 1993 stuurde de Priester brieven over zeker honderd zware gevallen van misbruik naar de Bisschoppen, die zulke klachten moeten doorsturen naar Rome. Behalve twee ‘nietszeggende’ ontvangstbevestigingen zegt Devillé nooit één inhoudelijk antwoord te hebben gekregen. “Misschien heeft de Paus nu een antwoord op mijn brieven mee”, zegt hij.

Vangheluwe

Bisschop Johan Bonny wacht ook nog altijd op een antwoord van het Vaticaan in de zaak-Vangheluwe. Bonny had eind september aan Roger Vangheluwe gevraagd om zijn titels af te staan in de nasleep van het tv-programma ‘Godvergeten’, over misbruik in de Kerk. Vangheluwe had Bonny geantwoord dat hij al een brief naar de Paus had gestuurd – alleen het Vaticaan kan hem de titels afnemen.

Gespannen wachten vele Zuiderburen het Pausbezoek af, het zou ook niet door kunnen gaan, want iedereen beseft dat de gezondheid van de Paus nog roet in het eten kan gooien.