België: Minister Somers: Ruim 75 moskeeën niet erkend omdat Moslimraad niet meewerkt

Leestijd: 2 minuten
Maandag 21 februari 2022 07:12 – Bron: VRT/ADN – Beeld: PB
 -Brussel- Meer dan 75 moskeeën in België wachten nog op een antwoord op hun erkenning-saanvraag, maar Vlaams minister van Samenleven Bart Somers krijgt de opgevraagde informatie niet binnen. De Belgische Moslimraad (Moslimexecutieve) werkt niet mee.

Het nieuwe decreet is nu al drie maanden van kracht in België. Tal van moskeeën dienen een aanvraag voor erkenning door de staat in, om als geloofsgemeenschap erkend te worden, maar de Moslimraad levert de gevraagde informatie niet aan. Het zou gaan om meer dan 75 moskeeën die al een erkenningsaanvraag hadden ingediend vóór 1 juli 2019. “Onze Vlaamse Moslims verdienen beter, de Moslimraad laat hen in de steek.” Dat laat de Vlaams minister van Samenleven Bart Somers weten aan omroep VRT.

Erkenningsstop

Sinds 2017 zijn er in België geen nieuwe lokale geloofsgemeenschappen meer erkend. De laatste moskee werd erkend in 2013. Met het nieuwe decreet van Somers kwam er drie maanden geleden een einde deze erkenningstop en toch ligt er nog geen enkele erkenningsaanvraag op het bureau van de minister. “Het is de taak van de Moslimraad om samen met de moskeeën hun erkenningsaanvraag in te dienen en waar nodig te actualiseren. Waarom de Moslimraad niets van zich laat horen is een raadsel”, aldus Somers.

Volgens minister Somers toont de houding van de Moslimraad opnieuw aan dat landelijk minister van Justitie Van Quickenborne de juiste radicale maatregel neemt. Minister Van Quickenborne kondigde vrijdag aan dat hij de erkenning van de Belgische Moslimraad wil intrekken, hierdoor komt feitelijk het voortbestaan van vele moskeeën in België op het spel te staan.