België: Naast Vangheluwe nog 18 geestelijken uit ambt gezet

Leestijd: < 1 minuut
Zaterdag 23 maart 2024 ~ 06:06 uur ~ Bron: Redactie Kerk/Het Nieuwsblad ~ Beeld: EMB

-Brussel- In de afgelopen jaren zijn 18 Belgische geestelijken door Rome tot de ‘lekenstaat’ teruggezet (laïcisering). In alle gevallen betrof het hier misbruikzaken. Dat schrijft het Belgische dagblad ‘Het Nieuwsblad’ vandaag. 

Donderdag maakte de Belgische nuntius bekend dat de voormalige Brugse ­bisschop Roger Vangheluwe door een beslissing van Rome tot de zogenaamde ­‘lekenstaat’ is teruggezet. De lekenstaat betekent dat een geestelijke alle rechten en plichten als geestelijke kwijt raakt.

Rome

De geestelijken werden eerst geschorst en als het gerecht het misbruik bewezen acht, dringen de Belgische bisschoppen in Rome aan op laïcisering. “Elk nieuw dossier rond misbruik wordt naar Rome doorgezonden, met de uitdrukkelijke vraag om concreet tegen de betrokkene op te treden.

In de afgelopen jaren vroegen trouwens 20 Belgische geestelijken zélf deze laïcisering aan bij Rome”, volgens “Het Nieuwsblad’. Na de uitzending van de TV-docu ‘Godvergeten’, over seksueel misbruik binnen de Belgische RK-kerk, is de verwachting dat meerdere zaken ‘boven water’ zullen komen.