België: Nederlandse Priester preekt corona-complottheorie. Bisdom woedend

Leestijd: < 1 minuut
Woensdag 24 november 2021 06:25 – Bron: Redactie kerk/VRT/Bisdom – Beeld: PB
 -Luik- De Luikse Vicaris Emil Piront is diep bedroefd en teleurgesteld over een incident tijdens de H. Mis in de Oost-Belgische stad Rocherath afgelopen zondag. Een bezoekster had de preek van de Priester onderbroken nadat hij herhaaldelijk corona-complotverhalen had verspreid, meldt omroep VRT. Volgens Piront heeft het Bisdom meerdere keren overleg gehad, sinds zondag, met de Priester en uiteindelijk de samenwerking beëindigd.

Tijdens de Mis in de Duitstalige gemeenschap sprak de van oorsprong Duitse Priester Andreas Temme over het ‘sprookje van Wuhan’ en bracht hij Bill Gates in verband met de coronapandemie. Als gevolg daarvan had een groot aantal gelovigen de Mis voortijdig verlaten. Een vrouw kwam uit de kerkbank en de Priester gevraagd te stoppen met het vertellen van dit soort onzinverhalen. Hierop beëindigde hij de preek. De vrouw zei later dat volgens haar een preek er niet is om mensen van streek te maken. De preek van de Priester was volgens haar onaanvaardbaar.

Topje van de ijsberg

“De moeilijkheid van deze zondag rond wat er is gebeurd, is misschien het topje van de ijsberg van de moeilijkheden om met elkaar om te gaan”, zei Piront. Temme zit nog in de proefperiode in zijn huidige functie. Vanwege zijn verklaringen en ook vanwege problemen in de samenwerking in de Parochieraad van Büllingen heeft deze de samenwerking met de voormalige legerkapelaan nu beëindigd.

Bisdom Roermond

Temme heeft van het Bisdom te horen gekregen dat hij niet meer in een Mis mag voorgaan en moet eind januari zijn pastorie verlaten. “Pastorale zorg is ook teamwork. En misschien kan niet iedereen in teamverband werken”, zegt Piront. Het Nederlandse Bisdom Roermond, waarin hij als Priester geïncardineerd is, beslist nu over de toekomst van Temme.