België: Premier roept nuntius op het matje na “onaanvaardbare” uitspraken Paus

Leestijd: 2 minuten

Vrijdag 4 oktober 2024 – 06.55 uur – Bron: Redactie Kerk/VRT – Beeld: Ronald Sandino

-Brussel- Premier Alexander De Croo heeft de Pauselijke nuntius (ambassadeur) voor een gesprek uitgenodigd na de “onaanvaardbare” uitspraken die Paus Franciscus afgelopen weekeinde heeft gedaan na zijn bezoek aan België. Dat meldt de voorlichter van de eerste minister.

Paus Franciscus had tijdens zijn bezoek uitgehaald naar de abortuswet en naar artsen die abortus uitvoeren, en hij deed bovendien vrouwonvriendelijke uitspraken. “Totaal onaanvaardbaar”, zo oordeelde De Croo. Indien er ergens verontwaardiging over moet bestaan, dan is dat over het seksueel misbruik dat is gebeurd en over het feit dat er jarenlang niet tegen is opgetreden, aldus de premier.

Universiteiten

De besturen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel vroegen de federale regering om de Pauselijke nuntius in België ter verantwoording te roepen na de uitspraak van Paus Franciscus dat artsen die abortus uitvoeren “regelrechte huurmoordenaars” zijn. Met zijn uitspraak zet de Paus namelijk aan tot “het verspreiden van haat”, iets wat beslist “een diplomatiek incident waard is”.

Het standpunt van Vaticaan en Paus inzake abortus mag bekend zijn. Tijdens zijn bezoek aan België sprak de Paus al lovende woorden aan het adres van koning Boudewijn uit over zijn verzet tegen de legalisering van de abortuswet jaren geleden. De voormalige Belgische vorst zou volgens Paus Franciscus heel wat moed hebben getoond om tijdelijk troonsafstand te doen bij de ondertekening van de abortuswet in 1990. Bij terugkeer naar Vaticaanstad zondag stelde de kerkelijke leider nog dat abortus een vorm van moord is. “Er wordt een mens gedood. (..) Dokters die dat doen, zijn – sta me toe dat woord te gebruiken – huurmoordenaars.”

Haat

Die uitspraken zijn bij velen in het verkeerde keelgat geschoten. Zo ook bij de VUB en het UZ Brussel. De universiteit en het universitaire ziekenhuis vragen de Belgische regering dan ook om de Pauselijke nuntius in België Franco Coppola, ter verantwoording te roepen. Volgens rector Jan Danckaert schoffeert de Paus met zijn uitspraak “niet alleen de artsen die abortus uitvoeren, maar ook België en zijn bevolking”. “Een staatshoofd dat met dergelijke perfide uitspraken tegen democratische wetten ingaat, is beslist een diplomatiek incident waard.” Volgens Danckaert zet Paus Franciscus aan tot het verspreiden van haat.

“De vrijheid van meningsuiting is ons heilig, en daar mag ook de Heilige Stoel uiteraard gebruik van maken. Maar wie lasterlijke beschuldigingen uit, doet niet langer aan vrije meningsuiting”, klinkt het bij Danckaert, maar ook bij onder meer professor Dr. Marc Noppen (CEO UZ Brussel) en Koen Putman, de decaan van de faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de VUB. De vooraanstaande academici geloven dat “de vrouw in de ogen van de Rooms-Katholieke kerk en haar leiders nog altijd een ondergeschikte rol speelt.

De affaire is uiterst pijnlijk, juist omdat de universiteiten alles in het werk hebben gesteld om de Paus naar België te krijgen -afgelopen weekeinde-  vanwege hun 600 jarig bestaan en banden met de kerk.